Přestavba staré plovárny v Krupce začala. Vznikne tam park s hřišti pro děti i dospělé

24. březen 2023 14:36

Do areálu bývalého koupaliště v Krupce na Teplicku nastoupili pracovníci s motorovými pilami a bagrem. Začala přeměna staré nefunkční plovárny z 80. let 20. století, ze které má do roka být upravený park s volnočasovým vybavením. 

Stavbaři areál nejdřív obehnali plotem, teď už kácejí staré stromy a náletové křoví. „Bude následovat demolice původního bazénu, drobné předrcení a odvoz na skládku,“ přibližuje stavbyvedoucí Radek Kácha s ujištěním, že stavební práce budou okolí rušit co nejméně. „Ani práce o víkendech nebudou probíhat – co se týče demolic, prašnosti a hluku.“

Zchátralý betonový bazén nahradí přírodní průtokové jezírko s vodními rostlinami, na plácek na okraji areálu se v nové podobě vrátí hřiště.

„Ten projekt navazuje na původní myšlenku toho koupaliště, kdy vlastně hřiště bylo tady na tom místě, na které se díváme, a bude nahrazeno novým hřištěm. Ta vodní plocha pak bude v největším procentu také tam, kde je původní tělo toho bazénu,“ ukazuje Kácha.

Jezírko už ale nebude sloužit ke koupání – určili si to obyvatelé Krupky. Vybírali přitom z 15 návrhů, které vytvořili studenti vysokých škol. „Víc jak třetinu hlasů získal Jan Trpkoš, student ČVUT,“ představuje autora budoucí podoby parku Jan Růžička, který před šesti lety přeměnu koupaliště inicioval.

Podle místostarosty z uskupení Krupka náš domov Rostislava Kadlece měli studenti volnou ruku. „Byly tam různé nápady – vzpomínám na realizaci kavárny, že by tam bylo například divadlo a další různé prvky. Už tehdy se nám ale zdálo, že by jejich realizace převýšila naše finanční možnosti,“ dodává Kadlec.

Náklady se blíží k 28 milionům korun, téměř 23 milionů dostane město od státu z programu odstraňování starých ekologických škod.

Spustit audio

Související