Přesouvání pacientů ze sanitky do sanitky kritizují starostové obcí ve Šluknovském výběžku

16. říjen 2019 14:05

Cestu sanitou ze Šluknovského výběžku do nemocnic v Ústí nad Labem nebo v Děčíně neurazí někteří pacienti na jeden zátah. Na zrušené čerpací stanici v Chřibské na Děčínsku je posádky stěhují z jednoho sanitního auta do druhého.

Záchranná služba tak řeší situace, kdy potřebuje mít ve výběžku volnou posádku sanity. Starostové tamních obcí považují takovou praxi na nedůstojnou a chtějí, aby se překládání pacientů dělo alespoň pod střechou. Ústecký kraj ale místo toho uvažuje spíš o posílení posádek záchranné služby v oblasti.

„Přijede sanitka, za 10 minut druhá, přehodí si tam pacienty,“ začíná vyprávět Tomáš Doležal z Chřibské. Přímo na čerpací stanici pracoval. „Většinou to byli postarší pacienti – měli kapačky, nebo vývody zespoda. Probíhalo to tak za deště, za mrazu – je to vůči těm pacientům nedůstojné,“ dodává.

Podle starostů nedůstojné, podle kraje běžné

Nedůstojná se tato praxe zdá i starostům obcí ve Šluknovském výběžku. Proto se obrátili na kraj s prosbou, zda by neuvažoval o vybudování nějakého důstojnějšího překladiště.

Chřibská by pro tento účel poskytla pozemek. „Prohledávali jsme to v zastupitelstvu, určitě by to nebyl problém,“ dodává nezávislý starosta obce Jan Machač.

Starostům k Ústeckého kraje přišla odpověď, že tuto praxi nevidí jako nedůstojnou. Jde prý o běžnou situaci.

Podle vedoucího odboru zdravotnictví Petra Severy kraj žádnou investici do vybudován překladového prostoru pro pacienty ze Šluknovského výběžku nechystá. „Považujeme to za neefektivní, nesystémové a mnohdy i proti zájmům pacientů,“ konstatuje Severa.

„Není to nic ojedinělého nebo vzácného,“ upřesňuje mluvčí záchranné služby Prokop Voleník a dodává: „Pacient, který je v přímém ohrožení života, tak toho nepřekládáme.“

Starostové obcí Šluknovského výběžku se chtějí, i přes zamítavou odpověď z kraje, vybudováním důstojného překladiště pacientů zabývat i nadále, a to na své další schůzi.

Spustit audio

Související