Přeslička není pouhý plevel. Zastavuje krvácení a hojí i ledviny
Přesličku potkáme v přírodě běžně. V lidovém léčitelství je velmi dobře známá. Pro zdraví z ní používáme zelenou nať.
Naši předci si této rostliny vážili jako léčivky – především pro její schopnost zastavovat krvácení, uklidňuje totiž překrvenou sliznici.
Využívali ji i při vážném onemocnění ledvin a močového měchýře. Přesto jsme se na ní v průběhu času skoro zapomněli.
Někteří lidoví léčitelé i dnes hlásají, že od určitého věku bychom měli každý den vypít šálek čaje z přesličky. Zbavil by nás revmatismu, dny a nervových záchvatů a prožili bychom zdravé stáří.
Díky vysokému obsahu křemičitanů působí přeslička hojivě, takže ji můžeme doporučit třeba k zevnímu ošetření hemoroidů. Můžete si z ní připravit odvary, obklady i koupele.
Její nať prý dobře působí při mytí nádobí, tak až budete delší čas pobývat v přírodě, můžete to vyzkoušet.
Na závěr nabídneme recept na přesličkový čaj. Jak na to? 2 lžičky sušené natě dejte vařit do půl litru vody asi na půl hodiny. Pijte třikrát denně.
Související
-
Žampiony prospívají zdraví. Je v nich spousta vitamínů, kyselina listová i železo
Žampiony chutnají jen jemně houbově, proto si je dopřávají i ti, kteří jinak houby moc nemusí. Navíc obsahují i dost zdraví prospěšných látek.
-
Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce. Našemu zdraví přitom prospívají nejen plody, ale i listy
Borůvky jsou doma po celém světě. Často pokrývá celé kilometry lesa. Stojí za to natrhat si hrst čerstvých borůvek. Nejen, že si pochutnáme, ale prospějeme i svému zdraví.
-
Rýže je levná, chutná i zdravá… Ideální potravina pro zdravý růst vlasů, nehtů, kůže i kostí
Rýže už dávno není doma jen v asijských zemích. Zvykli jsme si na ní i tady v Evropě – připravujeme z ní všechny možné dobroty od nákypů přes suši až po rizoto.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.