Přerušení výroby ve Škodovce se dotkne i Ústeckého kraje. Někteří dodavatelé autodílů už omezují provoz

18. říjen 2021 13:39

V automobilovém průmyslu pracují v Ústeckém kraji desítky tisíc lidí. Mnohých se tak dotkne omezení výroby ve Škodovce. Někteří výrobci autodílů už omezují provoz a zaměstnance nechávají doma, další zatím sledují vývoj na trhu a s opatřením ještě vyčkávají.

Výrobu už omezila například firma AGC Automotive Czech v Chudeřicích u Bíliny, která vyrábí autoskla. Podle předsedy tamních odborů Jiřího Mareše dřívější třísměnný provoz nahradil dvousměnný, o víkendech pak výroba úplně stojí. Pokud se situace nezmění, ve hře je podle něj i možné propouštění.

O možném propouštění zatím oficiálně žádní další výrobci autodílů v Ústeckém kraji nehovoří. Třeba Auto-kabel v Krupce, kde vyrábějí kabelové svazky do vozidel, propouštění ani omezování výroby zatím neohlásil.

Podle manažerky Kateřiny Stent firma čeká na další vývoj na automobilovém trhu a situaci řeší ze dne na den. Zatím nevědí, jestli zaměstnanci budou muset zůstat doma. Dál pracují v třísměnném provozu a vyrábějí objednané díly, a to i pro automobilku Škoda Auto.

Firma ale stopla nábory nových zaměstnanců, přijímá jen jednotlivce do výroby za nemocné pracovníky.

Firmy si chtějí zaměstnance udržet. Propouštět zatím nehodlají

Podobně je na tom i žatecký výrobce reflektorů do aut, firma Koito. Podle manažera Zdeňka Šímy sice nedodávají Škodovce, ale i tak se jich krize v automobilovém průmyslu dotýká. Jak řekl, situace je nepřehledná, v září zkrátili pracovní týden na čtyři dny, ale propouštění neplánují, o zaměstnance nechtějí přijít.

O situaci v automobilovém průmyslu dnes jednala tripartita, tedy zástupci vlády, podnikatelů a odborů. Dohodli se na tom, že by automobilky a jejich dodavatelé mohli kvůli omezení výroby pobírat příspěvky na mzdy z programu Antivirus. Stát by jim mohl proplácet 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Uvedl to premiér Andrej Babiš z hnutí ANO.

Tuto podporu chce vyjednat v Evropské komisi. Podle něj by vláda mohla o spuštění programu jednat nejpozději 7. listopadu.

Spustit audio

Související