Předvánoční kulturní víkend v Ústeckém kraji vás naladí na sváteční pohodu

14. prosinec 2022

Úštěcký advent, The Boom Christmas v Ústí nad Labem, vánoční jarmark i koncert v Žatci, Sluncovrat v Archeoskanzenu v Březně u Loun, Vánoce na zámku v Ploskovicích, Andělské zvonění v Duchcově, koncert Jiřího Stivína a sboru Schola Benedicta v Horním Jiřetíně… O víkendu je v Ústeckém kraji opravdu z čeho vybírat.

Sobota 17. prosince

The Boom - The Beatles Revival Band

The Boom - The Beatles Revival Band si na sobotní večer přizval i symfonický orchestr, Ivana Hlase s Triem a talentovaného Vojtu Bergmanna. Od 19.30 vás v ústeckém Domě kultury čeká více než dvouhodinový koncert a také výstava fotografií nejen z návštěvy Liverpoolu, kde Beatles vznikli. Výtěžek koncertu půjde na konto komplexního onkologického centra Masarykovy nemocnice.

V sobotu od 9 do 17 hodin můžete zažít tradiční advent v Úštěku – letos jsou to vánoce jako od Josefa Lady. Počítá se opět s hromadným sletem andělů z kostelní věže, stánky nabídnou výběr z mnoha řemesel – budou tu keramici, kováři, dráteníci, svíčkaři, skláři a další. Ochutnat budete moci staročeské placky, opečené sele, koláčky, svařák, medovinu... Připravená jsou i hudební a divadelní vystoupení a také výstavy. Vstup je zdarma.

Betlémské světlo

Tradiční vánoční den s bohatým kulturním programem připravilo na 17. prosince Oblastní muzeum v Lounech, a to od 10 do 17 hodin. K tomu si z muzea můžete odnést domů také Betlémské světlo a vyrobit si na něj lampičku – to vás muzejníci naučí v době od 13 do 16 hodin, ale stačí prý jen půlhodinka.

Vánoční trhy v Litoměřicích ožijí v sobotu odpoledne i kulturou – v 15 hodin to bude Loupežnická pohádka, pak vystoupí Podřipský žesťový kvintet, čeká vás i Kouzelný kalendář a koncert Grand Bandu. Provází Zdeněk Lukesle.

Vánoční lodičky, Vánoce

Oživené prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů připravili na tento víkend pro návštěvníky na zámku v Ploskovicích – akce začíná v sobotu i v neděli v 15 hodin, končí v 19 hodin. Vyplatí se rezervovat vstupenky na telefonu nebo mailu ploskovického zámku.

V Žatci můžete 17. prosince od 10 do 17 hodin navštívit Vánoční jarmark ve Staré papírně. V prodeji budou české ručně vyráběné skleněné vánoční ozdoby Ornex, dekorace, svíčky, perníčky, výrobky pletené z papírových roliček, keramika, šperky, včelí produkty i koření. A den můžete zakončit v žateckém divadle na vánočním koncertě. Symfonický orchestr, sólisté a smíšený sbor přednesou Českou mši vánoční, zazní i známé skladby české a světové klasické hudby a slavné filmové melodie.

Průčelí zámku

Na závěr je tu pozvánka do Severočeského divadla v Ústí nad Labem – 17. prosince v 17 hodin tam začne vánoční koncert Ústeckého dětského sboru pod vedením manželů Zemanových, zazpívá i sbor Cvrček, na klavír doprovází Václav Krahulík a hostem večera bude AcoustiCZ, což je příjemné spojení akustické kytary a houslí.

Neděle 18. prosince

Závěrečný koncert letošního ročníku Hudebních setkání Michala Maška rozezní v neděli v 17 hodin kostel Nanebevzetí Panny Marie v Horním Jiřetíně. S různými dechovými nástroji vystoupí Jiří Stivín a zpívat bude sbor Schola Benedicta.

Jiří Stivín

Od 10 do 16 hodin ožije 18. prosince Archeoskanzen v Březně u Loun tradičním svátkem slunovratu. Tentokrát na téma Slunovrat v době římské. Čeká vás komentovaná prohlídka skanzenu, slunovratové zvyky a tradice doby římské, společné bubnování, věštění z run, výroba ptačích pochoutek na krmítko, ukázky pravěkého vaření, výroba máčených svíček ze včelího vosku a rituál zimního slunovratu.

Oživené prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů připravili pro návštěvníky na zámku v Ploskovicích – akce začíná v 15 hodin, končí v 19 hodin. Vyplatí se rezervovat vstupenky na telefonu nebo mailu ploskovického zámku.

Andělské zvonění

Adventní koncert pro Ježíška aneb Andělské zvonění začne v 15.30 v Kulturním centru v Duchcově. Vystoupí tu laureátka Ceny Franze Lehára sopranistka Miriam Čížková s klavírním doprovodem. Přineste si s sebou zvonečky, ať je to andělské zvonění opravdu slyšet!

Do Kulturního domu v Krásné Lípě zvou na nedělní 15. hodinu folklorní soubor Dykyta a Krásnolipský komorní sbor – jejich společné vystoupení se jmenuje Vánoční hra.

V neděli odpoledne můžete s dětmi zavítat do sálu Hraničář v Ústí nad Labem. Ve 14 hodin je čeká film o zvířátkách a pak se budou vyrábět sošky z lojové směsi do krmítek nebo špízy pro zvířátka. Akce nese název Vánoční krmelec.

Vánoční trhy, advent (ilustrační foto)

V Chomutově vás 18. prosince od 11 hodin čekají adventní trhy v parku a taky pohádka Za Ježíškem do Betléma.

Nedělní odpoledne vánočních trhů v Litoměřicích opět bude dirigovat Zdeněk Lukesle – na programu je v 15 hodin Čertovská pohádka, v 16 vystoupí pěvecký sbor Páni z Kalicha, následuje vánoční pořad Ježíšek žije a v 18 hodin to uzavře kapela Voice s vánoční muzikou.

A abychom si dopřáli i něco nevánočního, je tu pozvánka do Regionálního muzea v Teplicích, kde už v 10 hodin začíná komentovaná prohlídka výstavy Přes mosty – Über Brücken. Staví na dialogu německých a českých umělců. Cílem je nechat za sebou všechny mosty, ale bez nutnosti je pálit. Objekty a fotografie Markéty Váradiové, Susan Donath, Sebastiana Weisse a Ivy Kolorenčové tam můžete v neděli 18. prosince vidět naposledy, v 16 hodin výstava končí.

Spustit audio