Před zimou kočkám a psům, kteří tráví většinu času venku, přilepšete

17. říjen 2015

V podzimním období bychom neměli zapomínat na naše zvířecí společníky, kteří tráví většinu svého života venku. Důležitou součástí přípravy na zimu je správné stravování.

„Jen na výměnu srsti, což je z části také bílkovina, je potřeba zhruba čtvrtina proteinů v krmné dávce,“ vysvětluje veterinář MVDr. Martin Kolafa z Liberce. „Takže pokud dochází k extrémnímu línání u koček nebo psů, tak se samozřejmě zvyšuje i spotřeba živin,“ upozorňuje. Podle jeho slov však nejde ani tak o zvyšování krmné dávky, jako o zvýšenou kvalitu stravy u psů a koček.

V chladném a mrazivém období bychom také měli dbát na pravidelný přísun čerstvé vody. Zatímco v letních měsících venkovní zvířata hledají osvěžení v čerstvé studené vodě, v zimě by voda měla být vlažnější. A jak dodává MVDr. Martin Kolafa, nejde o žádné rozmazlování: „Je dokonce ve vojenských předpisech, že služební pes musí mít vodu vyhřívanou. Je to i proti zákonům o týrání zvířat, nechat vodu zamrznout. Rozhodně má být vlažná, i když je podávaná doma.“

Pokud máme kočky, neměli bychom jim dávat vodu v plastových miskách, protože kočky silně vnímají pachy i přes vodu. „Miska by měla být naplněna vodou až po okraj,“ radí MVDr. Martin Kolafa. „Je to z toho důvodu, že pije zcela jiným způsobem než psi.“

A jsou to právě psi, kteří si na rozdíl od koček občas “pochutnají“ na vodě z kaluže nebo jiných stojatých vod. V tomto případě by měli být páníčci obezřetní. „Částečně pes může snášet vodu, která se vyskytuje v přírodě,“ říká k tomu veterinář MVDr. Martin Kolafa. „Na druhou stranu pokud je to stojatá voda, mohou tam být namnožené různé mikroorganismy, ať už to jsou bakterie nebo prvoci, případně je tam větší množství toxinů, a to může ohrozit celkové zažívání,“ varuje.

Poslechněte si celé povídání s libereckým veterinářem MVDr. Martinem Kolafou. Pohodový poslech vám přejí Iveta Kalátová a Český rozhlas Sever!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio