Před 55 lety se z vesmíru vrátily první živé psí kosmonautky Strelka s Bělkou

19. srpen 2015

Celkem dva psi, čtyřicet myší, dvě krysy a mouchy vyletěli před 55 lety do vesmíru na palubě sovětské vesmírné družice Sputnik 5, která byla testem před vysláním Jurije Gagarina. Bylo potřeba si ověřit, že se živý tvor může z vesmíru bezpečně vrátit zpátky na Zem. Na rozdíl od své předchůdkyně Lajky se fenkám Strelce a Bělce podařilo 20. srpna 1960 vrátit na zem naživu.

Na palubě Sputniku V bylo poměrně živo, jak připomíná publicista a propagátor kosmonautiky Pavel Toufar.

„Nebyli tam pouze psi Bělka a Strelka. Rusové jak známo se věnovali psům, Američané měli primáty – šimpanze a předtím menší opičky. A tak tam také byly laboratorní myši a krysy, hmyz, rostliny a kultury kvasinek. V podstatě aby se vyzkoumalo, jak působí extrémní kosmické vlivy na živé organismy,“ vysvětluje Toufar.

Celou zvířecí posádku během letu sledovaly přístroje. Ne každý pes se na let hodil, jedním z kritérií při výběru byl i vzhled. Psi museli být černobílí, aby byli dobře vidět na černobílých záběrech kamer.

Psi Strelka a Bělka sice nebyli prvními živými tvory ve vesmíru, ale jako první se vrátili živí zpátky na zem. Jejich vycpaná těla nyní vystavená v moskevském muzeu kosmonautiky.

První krok pro člověka

V roce 1961 se z vesmíru kromě pípání družic začal ozývat i lidský hlas. Poprvé z vesmíru promluvil Jurij Gagarin.

Návrat družice z vesmíru byl nutný nejen proto, aby se zpátky na zem dostal člověk, ale i kamera umístěná na palubě.

„Protože tehdy byly problémy s dálkovým přenosem fotografií, tak se ta kulová kabina měla vracet s neexponovanými filmy na území Sovětského svazu k dalšímu vyhodnocení,“ dodává Pavel Toufar.

Špionážní snímky měla družice pořizovat nad územím nepřítele, tedy Spojených států amerických, případně i dalších zemí.

autor: mkk
Spustit audio