Před 47 lety byl ze starého Mostu po kolejích přestěhovaný kostel Nanebevzetí Panny Marie. Unikátní přesun připomíná nová výstava

8. srpen 2022 14:21

V polovině září roku 1975 se dal do pohybu kostel Nanebevzetí Panny Marie ve starém Mostě. 12 tisíc tun těžká stavba překonala vzdálenost 841 metrů za 27 dní. Koleje, po kterých se kostel pohyboval, byly umístěné na 53 transportních vozících. Systém přesunu koordinoval Jiří Souček. Jeho manželka Věra připravila unikátní výstavu, kde kromě známých fotografií nabízí i ty z rodinného archivu.

„Na těch panelech se snažím vyprávět dobrodružství, které ten kostel zažil a spolu s ní celá ta posádka na té pouti dlouhé skoro celý kilometr, 27 dní i nocí s tím kostelem jeli,“ říká autorka výstavy Věra Součková. Složila vzpomínky, fotografie i texty, které na pěti panelech nabízí příběh stěhování kostela očima jejího manžela Jiřího Součka, který měl jeden z nejdůležitějších a nejtěžších úkolů.

Podle Věry Součková bylo jeho úkolem udržet transportní rovinu kostela podepřenou v 53 bodech tak, aby ty body v průběhu celého stěhování neměli mezi sebou větší odchylku než plus mínus jeden milimetr.

Jiří Souček došel k tomu, že to lidskými silami to není možné, že je zapotřebí počítač. V 70. letech ale byly v tehdejším Československu jen počítače, které zabíraly celou místnost. Při stěhování kostela se ale musel počítač vejít do velína, který byl umístěn přímo v kostele. Takřka po domácku si tak tým Jiřího Součka vylepšil kalkulátor americké firmy.

„Využili kalkulátor americké firmy Hewllet Packard na to, aby k němu k němu přifařili spoustu obvodů a zrychlili jeho chod, aby vyhovoval průběhu všech těch měření, výpočtů, rovnic a každých 30 sekund vydával pokyn, které místo z těch 53 se má posunout nahoru nebo dolů a o kolik,“ vzpomíná Věra Součková.

Výstava popisuje detailně problémy, které nastaly anebo mohly nastat při posunu kostela. Zájemci si můžou panely s unikátními fotografiemi prohlédnout po následující dva roky v sídle Památkového ústavu v těsné blízkosti tzv. přesunutého kostela. Na každém panelu jsou i QR kódy, které nabídnou v mobilním telefonu všechny texty v několika světových jazycích.

autor: Jan Beneš
Spustit audio