Před 30 lety začala operace Pouštní bouře – drtivá síla moderních zbraní v přímém přenosu

29. leden 2021

Mezinárodní operaci Pouštní bouře předcházela agrese iráckého prezidenta Saddáma Husajna vůči jeho jižnímu sousedovi. Irácká armáda obsadila Kuvajt v srpnu 1990 a napadení malého, ale na ropu bohatého království odsoudil celý svět.

Díky moderní technice a pravidelné prezentaci spojeneckých armád mohl válku v Zálivu sledovat každý v přímém přenosu. Každodenní informace přinášel i Československý rozhlas, v přiloženém audiu můžete slyšet ukázky dobového zpravodajství. 

03549944.jpeg

Nevyzpytatelného diktátora se začali obávat jeho další sousedé. Bezprostředně po obsazení Kuvajtu požádala o pomoc také Saudská Arábie. Její hranici s Irákem hlídali vojáci Spojených států, Velké Británie, Kanady, Francie a mnoha dalších zemí.

Mandát vojenským operacím dala Organizace spojených národů. Do protiirácké koalice se přidalo také Československo. V arabské poušti byl připraven náš protichemický prapor, Saddám Husajn měl totiž ve svém arzenálu také chemické zbraně.

Dálnice smrti

Začátkem ledna 1991 začínalo být jasné, že diplomatický tlak s prezidentem Husajnem nepohne. Irácký diktátor se navíc snažil na svou stranu získat islámské teroristy. Poslední ultimátum Spojených států zůstalo bez odezvy, a tak 17. ledna 1991 dopadly na Irák první spojenecké bomby. Nepřetržité bombardování trvalo víc než 40 dní.

Saddam Hussein

Samotná pozemní operace Pouštní bouře začala 24. února a trvala 4 dny. Bombardováním zdecimovaná irácká armáda se většinou vzdávala nebo ustupovala.

V některých případech se iráčtí vojáci vzdali i televizním štábům nebo bezpilotním letounům. Dálnici mezi Kuvajtem a iráckou Basrou, po které ustupovaly jednotky prezidenta Husajna, se od té doby přezdívá dálnice smrti.

Kuvajt byl díky mezinárodní koalici osvobozen, iráčtí vojáci ale poničili veškerou ropnou infrastrukturu, zapalovali ropná pole a neštítili se ani záměrně vypouštět ropu do moře. Saddám Husajn u moci ve své zemi zůstal a tragédie Iráku tak pokračovala.

Celý pořad Jiřího Zemana si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio

Související