Pražský Tančící dům je na prodej. Konkrétní částka se zatím neví

5. srpen 2013

Tančící dům, jedna z nejznámějších architektonických budov v Praze, je na prodej. Podle makléřů může jít o nejvýznamnější realitní obchod současnosti, ale konkrétní částka, za kterou by mohl být dům prodán, zatím není známá.

Podle deníku E15, který zprávu o prodeji Tančícího domu přinesl, se cena bude pohybovat v řádu stovek milionů korun.

Společnost Jones Lang LaSalle potvrdila, že ve zvažované transakci figuruje jako poradce. Vlastník Tančícího domu CBRE Global Investors zvažuje prodej nemovitosti v souladu se svojí strategií.

Jeho hodnota se podle makléřů určuje podobně jako při sestavování ceny jiných velkých nemovitostí. Hlavní je hodnota pozemku, odborníci dále sledují stav a velikost nemovitosti a zaměřují se i na kvalitu životního prostředí, ve kterém se budova nachází.

„U takto známých staveb je i hodnota takzvaného genia loci, která je ovšem jen velice špatně vyčíslitelná. Nemovitosti podobného charakteru se nabízejí spíše výjimečně, obchoduje se s nimi standardním způsobem, jako je u podobných nemovitostí obvyklé,“ vysvětluje makléř společnosti Remax Jan Zachystal.

V čem se prodej Tančícího domu liší od běžných nemovitostí, je doba, po kterou může být v nabídce. Zatímco u činžovních domů ji makléři odhadují na několik měsíců, u Tančícího domu to může být i několik let.

S těmito budovami obchodují hlavně investiční skupiny. Jestli to bude i v tomto případě, se teprve ukáže.

V současnosti je v Tančícím domě kavárna, restaurace a kanceláře. Podle architektů se tyto budovy navrhují s konkrétním záměrem a většinou pro komerční využití.

Podle deníku E15 je možné, že dosavadní vlastník Tančícího domu nabídne stavbu třeba mecenášům umění, kteří by v domě mohli vybudovat galerii nebo muzeum architektury. Ziskovost nebo návratnost ale v takovém případě bude zřejmě podle odborníků menší, než kdyby v budově byly jenom kanceláře.

„Jeho přeměna na objekt pro výstavy závisí na investorovi, který ho pořídí, a samozřejmě na dohodě s autory projektu, což je Frank Gehry a Vlado Milunič,“ říká předseda České komory architektů Josef Panna.

autoři: jbe , Iva Menšíková
Spustit audio