Právnická sbírka císaře Justiniána se dočká moderního vydání. Na popud studentky práv

24. červenec 2018

Tým z olomoucké právnické fakulty zprostředkoval první moderní vydání klasického římského právnického díla – Digesta seu Pandectae. Poslední edice u nás vyšla v roce 1756.

„Digesta seu Pandectae je sbírka práva, kterou nechal roku 533 vydat císař Justinián,“ říká odborný asistent z Katedry teorie a právních dějiny na Univerzitě Palackého v Olomouci Petr Dostalík. Vysvětluje, že jde v podstatě o výběr toho nejlepšího z díla právníků klasického římského práva, kteří působili ve druhém a třetím století.

Cílem císaře bylo podle Dostalíka obnovit Římskou říši v bývalé slávě a jedním z prostředků k této obnově bylo i vydání závazné sbírky práva. Speciálně sestavená komise prý tehdy vycházela z děl klasických římských právníků, jako byli například Ulpianus nebo Papinianus.

„Bez přehánění můžeme říci, že Digesta měla nesmírný vliv na pozdější právní vývoj,“ tvrdí Dostalík a dodává, že sbírka se stala základem evropského právního myšlení ve středověku a později i při vzniku moderních občanských zákoníků v 19. století.

Nechali se inspirovat i moderní zákonodárci – jednak v konkrétních případech a jednak přejali celou strukturu, pojmy a zásady.
Petr Dostalík

Nápad na kompletní vydání sbírky se zrodil v hlavě studentky třetího ročníku právnické fakulty olomoucké univerzity, Lucie Černé. „Prvotní záchvěv něco takového vydat přišel v momentě, kdy jsem zjistila, že je ta kniha pro mě nedostupná,“ popisuje Černá.

V současné době probíhá na Karlově univerzitě i překlad tohoto díla do češtiny. Pracuje na něm tým profesora Michala Skřejpka.

Poslední edice, která na našem území vznikla, pochází z roku 1756 a zakoupit se dá při troše štěstí jedině v antikvariátu, a to za poměrně vysokou sumu, vysvětluje dosavadní situaci Dostalík.

Kniha je podle něj určená hlavně těm, kteří se chtějí římským právem a jeho jednotlivými případy zabývat v širším kontextu a dostupná online verze je pro ně v tomto ohledu nedostačující.

autoři: Veronika Paroulková , marz
Spustit audio

Související