Požárem zničený lovecký zámeček ve Mstišově na Teplicku majitelé opravili. Je v něm výletní restaurace

8. červenec 2022 14:55

V loveckém zámečku Dvojhradí ve Mstišově na Teplicku se už zase vaří pro návštěvníky. Památkově chráněný objekt před lety vyhořel, jeho majitelé ho postupně opravili. V nájmu mají také okolní oboru, která patří Lesům České republiky.

V září roku 2018 památkově chráněný objekt v lesní oboře zničil požár. Podle výsledků vyšetřování někdo úmyslně založil. Viníka ale policisti neodhalili.

Zahájení oprav nejdřív protahovalo shánění peněz a pak hledání řemeslníků během pandemie koronaviru.

„Myslím, že bysme to už teď za tu cenu nezvládli,“ naráží majitelka zámečku Alena Nováková na současné ceny stavebních materiálů a řemeslníků. Potřebných sedm milionů korun dala dohromady z pojistky a z příspěvků Ústeckého kraje, ministerstva kultury i návštěvníků obory. Práce dozorovali památkáři. Ti určili i barvu opraveného loveckého zámečku.

„Konzultovali jsme to s nimi, ta barva se jim povedla,“ potvrzuje Alena Nováková. Někdejší bílo-růžovou kombinaci na loveckém zámečku Dvojhradí vystřídala jednotná barva bordó.

Obora Dvojhradí ve Mstišově na Teplicku

Obora s několika desítkami jelenů, daňků nebo divočáků, patří Lesům ČR. Město Dubí, které řídí starosta Petr Pípal (Severočeši), by z části chtělo vybudovat minizoo. Město s Lesy jedná o výměně pozemků. Podle mluvčí společnosti Evy Jouklové je honitba v oboře Dvojhradí ještě do června příštího roku pronajatá, ale směnu už Lesy připravují.

.

Spustit audio