Požár v Hřensku: v sobotu nevznikla žádná nová ohniska, přestože bylo větrno

7. srpen 2022 09:00

V Národním parku České Švýcarsko v sobotu i přes znatelně foukající vítr nevznikala žádná nová ohniska požáru a naopak se dařilo likvidovat ta stávající. K hašení výrazně přispěly letouny Canadair z Itálie, které byly nasazeny v oblasti vrchů Větrovec a Bouřňák. Novinářům to na odpoledním briefingu řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

„Díky italským strojům se nám daří velmi účinně hasit skrytá ohniska v nepřístupném terénu, kde byly největší problémy,“ uvedl Kavka. V noci z pátku na sobotu v oblasti pršelo, déšť ale nebyl příliš vydatný, nicméně pomohl uhasit některá menší ohniska. Příchod fronty však doprovázel silný vítr, který naopak rozdmýchal nová větší ohniska v oblasti Větrovce a Oltářního kamene, kde se znovu objevily i plameny. Zároveň začal vítr porážet stromy poškozené požárem, což přinutilo některé jednotky hasičů se stáhnout.

Jeden ze slovenských vrtulníků musel odletět na pravidelný servis, takže v sobotu vedle dvou hasicích letounů zasahovaly čtyři vrtulníky a jeden koordinoval provoz.

„Všechny síly nyní směřujeme do oblasti nepřístupných míst v okolí Pravčické brány a západní části skal nad Hřenskem. Tady od Labe ve skalních štěrbinách a podrostu stále evidujeme skrytá ohniska,“ dodal mluvčí. Naopak na jih od řeky Kamenice je podle něj požár zlikvidovaný. Tuto část by mohli hasiči v pátek předat správě parku.

Podle Kavky polevilo vedro a hasičům se lépe pracuje, i když v sobotu zaznamenali jeden kolaps z vyčerpání. Týkalo se dobrovolného hasiče, kterého ošetřili zdravotníci v záchranném vozidle Golem, po hodině se mohl vrátit ke své jednotce.

Večer, až dolétá hasicí technika, vzlétnou monitorovací drony. V půl deváté večer by pak měl řídící štáb rozhodnout o dalším postupu. V Hřensku podle firmy DJI Telink pomáhají tři druhy dronů, které se liší velikostí i výbavou. Vedle termokamer odhalujících skrytá ohniska pod povrchem, dokážou například vytvářet i 3D mapy terénu.

V Hřensku a okolí stále zůstává okolo tisíce hasičů, z toho je 450 dobrovolných, 430 profesionálních a zbytek tvoří podpůrný personál. Zhruba 700 hasičů je z jiných krajů a 300 z místních sborů v Ústeckém kraji. Počasí hasičům příliš nepomáhá. V sobotu se oproti pátku sice výrazně ochladilo, déšť byl ale v místě požáru spíše symbolický. Podle meteorologických map byly deště na severozápadě Čech z celé republiky nejslabší.

 

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio