Povodí Ohře otevírá své první infocentrum na přehradě Fláje

24. červen 2019

Povodí Ohře 24. června představilo své první turistické informační centrum. Zájemci ho najdou na hrázi vodního díla Fláje na Mostecku. Dřevěná stavba stojí na betonových pilířích přímo nad vodou.

Kromě nového Infocentra vodohospodáři dokončili také naučnou stezku po okolí přehrady Fláje, zájemce zavede až do sousedního Německa.

„Je to přeshraniční projekt, proto i na německé straně přehrady Rauschenbach je takový pavilonek, a ta cesta vede až tam,“ dodává mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Dřevěná budova s prosklenou stěnou a výhledem na hladinu stojí přímo nad vodou. Drží ji betonové základy, které při stavbě hráze podporovaly stavební jeřáb.

Informační centrum, úprava okolí hráze a naučná stezka stála necelých 20 milionů korun. Zhruba polovinu z této částky zaplatila formou dotace Evropská Unie.

Generální ředitel Povodí Ohře Zbyněk Folk je s podobou Infocentra spokojen: „Je to moderní stavba, která, byť jsme v chráněné krajinné oblasti, sem podle mě pěkně zapadá. Nesmíme ale zapomenout ani na účel tohoto centra, a to předat informace o vodovodním hospodářství laické veřejnosti.“

V informačním centru na Flájích se lidé seznámí se severočeskými přehradami a důvody, proč je vodohospodáři budují.

Turisté tady ale nenajdou nic k pití nebo zakousnutí. Podle Povodí Ohře by byl prodej občerstvení v rozporu s pravidly přidělené dotace. Ti, které přiláká netradiční budova na hrázi přehrady, si tedy musí vzít svačinu s sebou.

První návštěvníky přivítá infocentrum tuto sobotu. Během turistické bude mít otevřeno od středy do neděle, na podzim a v zimě jen o víkendech. 

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související