Pověst ze Žatecka: Proč musel uprchlý mnich zkamenět

26. leden 2020

Kámen, který stojí u polní cesty z Drahomyšle do Strkovic na Lounsku připomíná lidskou postavu. Podle jedné pověsti jde o mnicha. Kameni se i říká Zakletý mnich.

Kdysi prý žila v Žatci dívka, která se zamilovala do mnicha. A on do ní. Bylo to pro něj těžké rozhodování – jestli dívka nebo Bůh. Nakonec se z nich ale stali milenci a rozhodli se, že spolu utečou.

Převor kláštera si ale už dříve všiml, že se mnich chová podivně. A začal ho sledovat. Mnichovi se pak sice podařilo jedné noci uniknout až za zeď kláštera, ale převor na to přišel. Měl podivné tušení, že se něco děje, a tak se šel podívat do cely mnicha. A zjistil, že mladý muž je pryč.

„Ať jsi kde chceš, proklínám tě,“ vykřikl. Mnich, který s dívkou už utíkal od Žatce po poli, v tu chvíli zkameněl.

Pohled od cesty

Dívku pak našli plakat u zkamenělého milého. Obvinili ji z čarodějnictví - že to ona mnicha nejprve svedla a pak proměnila, protože se náhle rozhodl vrátit se do kláštera. Při brutálním středověkém výslechu přiznal každý cokoliv, a tak se i ona přiznala. Bála se mučení. A jak tehdy končily čarodějnice, všichni víme. Příběh vypráví i žatecká smolná kniha, podle které byla dívka upálena v roce 1688.

Pískovcový blok Zakletý mnich je ale podstatně starší než pověst o něm. Vědci odhadli jeho věk na dvacet pět milionů let. Od kdy stojí u Žatce, se neví. Jde o menhir, který zřejmě k magickým obřadům používali keltští druidi.

Neví se ani, jestli původně stál  skutečně tam, kde je dnes. Podle pověsti se ho lidé snažili různě přemístit, ale vždy se prý záhadně objevil na původním místě. A nebo ho lidé sami na jeho místo vrátili. Jako když ho převezli do mlýna, kde se pak prý zjevovaly tak podivné vize, že ho místní obyvatelé zase odvezli zpět.

Menhir vyčnívá zhruba dva metry nad zem a podle záhadologů je nabitý energií země i kosmu, kolem něj je energetický obal. A dokáže tlumit negativní energii.

Zakletý mnich u Drahomyšle
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související