Pověst z Lounska: Město, které vyrostlo z popela

15. prosinec 2019

Už ve 12. století měla stát na místě dnešních Loun osada Luna. Podle pověsti ji založili coby nápravu svých děsivých činů dva bratři – Vlasák a Sobeš.

Usadili se poblíž osady. A jednu měsíční noc, tedy za luny, osadu bratři přepadli a celou vypálili. Obyvatele, kteří se nestihli bránit, utopili v řece Ohři, co bylo cenné si odvezli, odvedli dobytek.

Spáleniště pak objevili kupci, kteří často využívali nedaleký brod v řece. Vedla tudy cesta do Německa. Mezi tím došlo na Vyšehrad několik osadníků, kterým se podařilo přece jen z hořících domů zachránit. Stěžovali na bratry.

Tehdejší kníže – měl to být Vojen – si bratry pozval na Vyšehrad. A pohrozil jim, že pokud se nějak nevykoupí dobrým činem, nechá je popravit. Vlasák a Sobeš se zalekli a slíbili, že poblíž vypálené osady postaví novou. A opevněnou, aby obyvatele nikdo už nemohl znovu jen tak snadno přepadnout.

Novou osadu bratři nazvali Luna údajně podle toho, že se přepadení stalo za noci, kdy svítil jasný měsíc – tedy luna. Jméno ale může mít i slovanský původ od slova lúna, které poukazovalo na vodní proud.

Královské město tu vyrostlo až v pozdější době, než kterou historické prameny zmiňují v souvislosti s osadou Luna, ve 13. století. Nechal ho postavit král Přemysl Otakar II.

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související