POVĚST Z LITOMĚŘICKA: Za co se mstil pán Kamýku?

12. květen 2019

Víte, kdo byla Růže z Kamýku? Rytíři ze sousedství tak říkali dceři jednoho z pánů hradu Kamýk. Je to pověst nebo jde o skutečný příběh jen ukrytý v pověsti?

Život  dívky byl zpočátku plný štěstí, i když radost z jejího narození pokazila smrt její matky. Rytíř z Kamýku, který stojí poblíž Litoměřic, se ale v dceři viděl. Žil jen pro ni. 

Z dítěte vyrostla překrásná dívka. O její ruku se ucházelo mnoho ženichů, všechny ale odmítala. Pýcha nebo jen mezi nimi nebyl ten pravý? Zato mezi nimi byl hrdý rytíř z templářského hradu v Malých Žernosekách a přísahal pomstu.

Dívku nechal unést ze zahrady hradu jejího otce svými pacholky. Zavřel ji ve svém hradě a dá jen domýšlet, že tam neprožívala nich dobrého.  

Zřícenina hradu Kamýk u Litoměřic

Nešťastný otec ji hledal. Marně. Nakonec se přestrojil za potulného pěvce a šel od hradu ke hradu. Pod dívce jako by se zem slehla.

Když se  otec vzdal veškerých nadějí a rozhodl se vrátit domů, na cestě se zastavil v kapli templářského hradu v Malých Žernosekách. A zatímco se modlil, uslyšel hlas své dcery. Vzápětí pochopil, že se mu to nezdá, že pláč vychází z krypty v kapli. Hned pochopil, kdo dceru unesl a jak je zle.

Pospíchal domů, ozbrojil sloužící i vesničany a v noci se vloupali do areálu s kryptou. Dívku už ale našli mrtvou. Růže z Kamýku uvadla.

Rozhněvaný otec zapálil a rozbořil hrad templářů. Ještě před sto lety byly vidět zbytky jeho zdí.

Ostatně torzo je už také ze samotného hradu Kamýk. Výlet k němu přesto stojí za to, trosky působí tajemně a je odtamtud úžasný výhled do kraje. Navíc je to jen kousek hezkou procházkou ke Kalvárii, místu na břehu labského údolí, kde kdysi stálo keltské sídliště. Kalvárii najdete snadno – na stále stojí tři kříže.

Ale to už je jiná pověst.

Zřícenina hradu Kamýk u Litoměřic
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související