Používáte při vaření jalovec, nebo kardamom? Jak s nimi naložit, radí Iva Hüttnerová
Naše babičky zpestřovaly jídla kořením odjakživa. Kupovaly ho na trzích nebo si sušily vlastní. Mezi nejoblíbenější patřil kmín, pepř a mletá červená paprika. Na tom se nic nemění ani dnes.
Ale dřív se používalo i další, velmi voňavé koření. Například jalovec se přidával k rybě, kysanému zelí i k pečínce. Anýz zase nechyběl v oblíbeném domácím kompotu nebo v likérech.
A ještě kardamom, který se používal při přípravě sladkých i slaných jídel. Neobešla se bez něj játrová paštika ani sladké pečivo. A v bohatších rodinách se používal také šafrán. Ovšem jen svátečně do pokrmů z ryb – a jako šafránu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.