Poutní areál v Krupce se stal národní kulturní památkou. Zachrání ho to?

31. leden 2018

Poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné v Krupce u Teplic se stal národní kulturní památkou s účiností od 1. července 2018. Rozhodla o tom dnes vláda. Na seznam chráněných památek se tak dostalo významné poutní místa s téměř šestisetletou tradicí. Zda tento krok památku zachární, se uvidí za několik let.

Církev se snaží významný areál udržovat, peníze na větší opravy ale chybějí. "V druhé polovině minulého století tu byly provedeny zásahy, které stavbě neprospěly," řekl jáhen Jiří Breu. Opravu potřebuje střecha kostela, kaple nad vodním pramenem, ambit i obvodová zeď. "Jsme na seznamu míst litoměřického arcibiskupství, které potřebují nutnou opravu, peněz je ale málo," řekl Breu.

Rekonstruováno je tak zatím jen místní biskupské gymnázium, které bylo součástí jezuitského areálu. V minulosti ho plně využívala sovětská armáda. "Jezuitský páter Josef Cukr se naštěstí dokázal s vojáky domluvit. Díky němu nedošla bazilika k větší úhoně, vojáci obsadili jezuitskou rezidenci a školu a bazilika zůstala stranou," uvedl Breu. Armáda však po sobě přesto zanechala následky. "Pod námi byl vozový park, kde bouchnul v roce 1991 při odchodu sovětské armády tank. Zemřelo při tom osmnáct vojáků," připomněl Breu. Munici pak nacházeli lidé na rozličných místech v areálu, třeba i ve studni, z níž se nyní čerpá voda.

Škola po odchodu armády začala opět sloužit svému účelu. Bazilika se otevřela veřejnosti a míří do ní turisté. Obdivovat je co i v barokním kostele Panny Marie Sedmibolestné, který později papež povýšil na baziliku minor. Byl vybudován v letech 1701 až 1706 architekty italského původu Giuliem a Octaviem Broggiovými. "Je tu hlavní baldachýnový oltář, barokní kazatelna z roku 1714 od Franze Tollingera, řezbářská práce mistrů, výzdoba, všechno by si ale už zasloužilo obnovu," uvedl jáhen. Doufá, že prohlášení za národní kulturní památku bazilice pomůže. "Budeme slavit 600. výročí tohoto poutního místa, kam chodívaly tisíce poutníků. Už proto by bylo dobré alespoň část věcí opravit," řekl Breu.

Poutní bazilika v Krupce - Bohosudově

Opravu areálu uprostřed města si přeje i starosta Krupky za ČSSD Zdeněk Matouš. "Bazilika je církevní památka, která si zaslouží ochranu, je to poutní místo s dlouhou historií, máme tu zázračný pramen, který uzdravoval, jezdily sem desetitisíce poutníků. Věřím, že prohlášení za národní kulturní památku bude impulzem k tomu věnovat tomuto objektu více péče," řekl.

Město se společně s dalšími lokalitami uchází o zápis na seznam UNESCO. Společná česko-německá žádost o zápis hornické krajiny Krušnohoří byla podána. Rozhodovat se o ní bude příští rok v červnu.

Poutní bazilika v Krupce - Bohosudově
zdroj: ČTK
Spustit audio