Potvrzeno: budoucí ropovod z chemičky u Litvínova do Saska se nedotkne lidských obydlí

3. červen 2019 14:45

Ropovod z chemičky u Litvínova do saského Spergau neohrozí zastavěné části města, ani horské obce v Krušných horách.

Zástupci měst a obcí se dohodli s provozovatelem ropovodu a ministerstvy na změně původní trasy. Ta měla vést přes střed Litvínova a znamenala by i zánik horské obce Klíny. Nová, tzv. „zelená“ trasa, povede po okraji Litvínova a pak lesy kolem Horního Jiřetína a Klínů.

K nalezení nové trasy ropovodu vznikla pracovní skupina složená ze zástupců měst a obcí, ministerstva průmyslu a obchodu a provozovatele ropovodu, společnosti Mero. Po necelém roce se na náhradní trase shodli všechny strany.

Červeně je vyznačena původní trasa ropovodu, modrá je varianta a zelená je schválená nová trasa ropovodu

„Všechno se dořešilo. Potvrzuji, že úsilí pracovní skupiny o nalezení náhradní trasy pro ropovod dospělo k požadovanému cíli,“ potvrdila starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí ANO.

Ke změně trasy ropovodu zbývá už jen jediné – do tzv. „Aktualizace zásad územního rozvoje“ ji musí zapsat úředníci krajského úřadu Ústeckého kraje.

„Všechny potřebné podklady k nám už minulý týden dorazily. Zpracovatel komplet zanese do nového návrhu na územní rozhodnutí. Všechno by mělo být hotové do září, kdy by také mělo dojít k veřejnému projednání,“ doplňuje mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.

I když nová trasa ropovodu povede přes katastr Litvínova i dalších obcí, lidských obydlí se nedotkne.

„Přes Litvínov nová trasa povede přes Záluží, vybočí se jižně pod zastavěným územím Litvínova kolem Nového Záluží, a mezi Janovem a Horním Jiřetínem povede nahoru do hor,“ popisuje starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí ANO.

Podle provozovatele ropovodu, státního podniku Mero zatím není jasné, kdy a jestli vůbec ke stavbě ropovodu dojde.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související