Postoloprty: záchrana dělníka na čističce odpadních vod

27. listopad 2012
Neznámí hrdinové

Život přináší různé situace. A rozhodně si s lidmi nehraje. Dnes se společně vydáme za žateckými hasiči, kteří svými činy potvrzují, že patří mezi špičku. Před časem zachraňovali muže, který při práci spadl do několika metrové jímky.

Žatecké hasiče vedle požárů nebo automobilových nehod zaměstnávají i další události. Například před časem dostali hlášení o muži, který spadl do jímky na čistírně odpadních vod v Postoloprtech na Lounsku.

Dělníka nejen že nemohli jeho kolegové vytáhnout, v podstatě to ani nešlo. Bylo totiž podezření, že si muž poranil páteř. Právě proto tam byli přivoláni žatečtí hasiči.

Poté, co se dozvěděli, že je jímka hluboká kolem devíti metrů, přemýšleli i nad tím, jak dělníkovi pomoci aby se mu nestalo ještě něco horšího.

Když dorazili na místo, byli už u muže zdravotníci a také dobrovolní hasiči z Postoloprt. Kolem zraněného muže tak panoval čilý ruch a hasiči spolu se záchranáři dělali všechno proto, aby muže dostali co nejdříve z jímky.

Muž měl obrovské štěstí, že se nezranil o některý z roxorů, ze kterých dělali dělníci armaturu pro betonáž. Byl sice otřesen samotným pádem, ale s hasiči naštěstí komunikoval. Vyzvednutí zraněného ale přesto nebylo jednoduché. Hlavně kvůli jeho poranění musel být na nosítkách pevně zajištěn a cesta pomocí žebříku nepřicházela v úvahu. Hasiči si ale dokázali poradit. Využili prostředí staveniště a pro vytažení muže v nosítkách použili jeřáb.

Záchrana pomocí jeřábu značně zrychlila samotnou záchranou akci a muže, který spadl do opravované jímky se podařilo vytáhnout. Zachráněný měl nakonec podle hasičů snad největší strach z toho, že mu záchrana přinese popotahovaní s úřady. To se ale naštěstí nestalo.

Za spoluprácí na tomto díle Neznámých hrdinů děkujeme hasičům Michalu Hrdličkovi a Jaroslavu Kalouskovi. Náš dík ale patří také řediteli žateckých hasičů Pavlu Antošovi.

Vaše připomínky a náměty piště na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.