Postoloprty koupily po dlouhých úvahách zámek. Vedení města se ho rozhodlo zachránit

20. říjen 2021 08:08

Postoloprty na Lounsku tento týden převzaly od soukromého majitele zchátralý zámek. Chtějí ho zachránit, i když o jeho budoucím využití ještě vedení města nerozhodlo. Město zámek koupilo za víc než 13 milionů korun. Další stovky milionů budou potřeba na opravu.

Starosta Zdeněk Pištora z Trikolory právě převzal klíče od roky chátrajícího zámku Postoloprty. Předal mu je stavební technik dosavadního majitele, společnosti Castello Postoloprty s italskými vlastníky, Daniel Juráň.

„Proběhla tu jen částečná rekonstrukce, a pak už jen zabezpečení proti vloupání. Je to ve více než dobrém stavu,“ uvedl Juráň.

„Znalecký posudek říká, že staticky je stavba v dobrém stavu. Horší je to se střechou a střešní krytinou,“ dodává Zdeněk Pištora.

Starosta Postoloprt Zdeněk Pištora při prohlídce zámeckého objektu

V příštím roce by chtěl mít postoloprtský starosta projektovou dokumentaci na střechu. Tu by pak chtěl v následujícím roce opravit.

„Myslím si, že budeme mít peníze na střechu, ale na další investice asi jako pětitisícové městečko těžko seženeme 300 až 500 milionů korun. Nejdřív musíme zabezpečit objekt – úplně zamezit vstupu nežádoucích osob. Musíme také zabezpečit římsy, tašky, aby to nepadalo na lidi,“ dodává Pištora.

Město zatím o využití zámku konkrétní představu nemá, v budoucnu ale chce, aby byl turistickým cílem.

Prozatím je upravená jen zámecká zahrada. „Ta je moc hezká, udržovaná. Hodně se využívá na akce, třeba na městské slavnosti. Je ve vlastnictví města – jen ten zámek byl ve vlastnictví někoho jiného,“ vysvětluje nezávislá radní Hana Plachá. S koupí zámku souhlasila, stejně jako její kolegyně z městské rady, Hana Elsnicová: „Celé roky mám názor, že je potřeba, aby zámek vlastnilo město, protože nikdo jiný ho do pořádku nedá.“

S rozhodnutím vedení města souhlasí i místní obyvatel, František Stolarik: „Schvaluji to. Myslím si, že je to smysluplná koupě – pro příští staletí možná.“

Zámek kdysi patřil Schwarzenbergům, za socialismu v něm měla sklad Národní knihovna.

Spustit audio

Související