Poslední vlk, barbaři i zachránci. Ohřejte se v teple muzeí

Pokud teď v zimě zrovna nedáváte přednost toulkám přírodou, vypravte se na nové výstavy muzeí v Pardubickém kraji. Proniknete do světa římských legií i první republiky.

Objevy českých archeologů mohou měnit mapy starověkého světa. A rozšířit poznatky o vojenských taženích římského impéria. K takovému objevu došlo poměrně nedávno v Jevíčku. V roce 2016 tam archeoložka Jana Němcová objevila část příkopu římského pochodového tábora. Výzkum stále pokračuje a o tamních jedinečných nálezech se dozvíte v těchto dnech na výstavě s názvem Barbaři v pohybu v Regionálním muzeu v Litomyšli.

Pohled do sálu výstavy Barbaři v pohybu v Regionálním muzeu Litomyšl

Výstava přibližuje život Germánů, kteří v době římské žili na pomezí Čech a Moravy a jejich kontakty s římským světem. A to z mnoha různých pohledů. Výstavu připravila řada odborníků z několika institucí a mnoho památek, které v expozici uvidíte, má skutečně celoevropský význam.

Novinky v Ústí nad Orlicí

Do 24. března si v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí můžete prohlédnout tematickou výstavu, věnovanou stoletému výročí založení Českého červeného kříže. Muzeum ji připravilo ve spolupráci s Oblastním spolkem ČČK. V Hernychově vile uvidíte historické uniformy, ale i stejnokroje pracovníků největší zdravotnické a humanitární organizace z poměrně nedávné minulosti. Výstava věnuje prostor velkým osobnostem Českého červeného kříže, například dlouholeté předsedkyni této organizace Alici Masarykové. V muzeu se můžete přihlásit i na minikurzy první pomoci.

Detail papírového betlému v orlickoústeckém muzeu

Ústí nad Orlicí je městem betlémů. Mimořádný fenomén papírových malovaných betlémů představuje nová expozice. Funguje na principu otevřeného depozitáře, protože tento prostor vám muzejníci otevřou pouze na požádání. V expozici je totiž nutné zachovávat vhodné klimatické podmínky. Muzeum v nové expozici poprvé vystavuje unikátní vánoční betlém o šířce 5,9 m. Prohlédnout si tam můžete tříkrálový betlém i dva postní, tedy velikonoční betlémy.

Komenský, Jablonský a Jablonné

Podhorské městečko Jablonné nad Orlicí si letos připomene významné výročí, a to 400 let od narození slavného rodáka, Petra Figula Jablonského. Slovo „Figulus“ v latině znamená hrnčíř. Tím byl také jeho otec. Petr ale záhy osiřel a v devíti letech se ho ujal Jan Amos Komenský. Právě jeho dceru Alžbětu si Petr Jablonský později vzal za ženu a s rodinou Komenských putoval po Evropě. Petr Figulus Jablonský znal mnoho cizích jazyků a byl to velmi schopný diplomat.

Expozici dějin města najdete v prostorách Jablonského informačního centra. Seznámí vás se životem Jana Amose Komenského, Petra Figula Jablonského a jeho potomky. Výstava přibližuje také řemeslnou i průmyslovou výrobu, která byla pro Jablonné velmi typická. Dozvíte se o místním kartáčnictví nebo výrobě nitěných knoflíků, která v Jablonném pokračuje dodnes.

Byl vlk z Králického Sněžníku ten poslední?

Nepsaným symbolem Městského muzea v Králíkách se stal vycpaný vlk. Údajně jde o posledního vlka, který byl uloven v oblasti Králického Sněžníku. Slovo údajně je ale na místě. Vlk se stal součástí muzejních sbírek už v období první republiky a podrobnější informace v jeho evidenční kartě chybí.

Vlk sídlí v králickém muzeu už od dob první republiky

Každopádně okolo vlka, na kterém, pravda, už trochu zapracoval zub času, se ale stále dějí zajímavé věci. Klidně by mohla vzniknout sbírka poezie, protože na vlčí počest v Králíkách skládají básně děti, návštěvníci i sami muzejníci.

autor: BRA
Spustit audio

Související