Poslední ročník divadelního Bermudského trojúhelníku začne 12. června v Litoměřicích

10. červen 2022 11:07

V neděli 12. června navečer vyrazí z Litoměřic autobus s diváky na posledních sedm představení netradičního divadelního projektu Bermudský trojúhelník. Podle autorů jde o inscenaci o Sudech a všech podivnostech, které se tam dějí nebo děly. Autobus bude mít šest zastávek.

„Ten příběh je trochu temnější, protože ta krajina je temná. Zmiňujeme tam všechny oběti víceméně od 30leté války, všichni známe pohnutou historii, hlavně první poloviny20. století, v tom kraji,“ nastínil režisér Filip Nuckolls a přiblížil, co diváky čeká: „Jeviště má 64 kilometr. Lidé se svezou nejzachovalejší Karosou z 80. let na sever od Prahy, provázet je budou výborní herci a dostanou se třeba do zámku Encovany, který je jinak pro veřejnost zavřený.“

Hlavním důvodem, proč je letos Bermudský trojúhelník naposledy, jsou peníze – taková náročná show není levná.

„Kromě toho autobusu jedou další čtyři auta s herci, která také převážejí kulisy. Jedno sedadlo v autobuse nás stojí každou jízdu 4000 korun. Tolik by diváci museli zaplatit, abychom byli na nule,“ popsal Jan Kvasnička ze spolku Kult.

Budoucnost nákladnějších kulturních projektů je nejistá

Díky dotacím od ministerstva kultury, kraje i města Ústí nad Labem a sponzorů ale divák za místo v autobuse zaplatí nakonec jen od 666 do 999 korun. Už nyní jsou ale znát dopady ekonomické krize.

„Ministerstvo kultury, kraj i město říkají, že udržují nominální hladinu, která je přibližně stejná jako v minulých letech, přesto jsme ale získali o 600 000 korun méně na ty naše aktivity – a to je ještě dobré. A teď si představte, jak to bude vypadat příští rok. A přes všechny proklamace víme, že kultura je zbytná, takže se dá očekávat, že to na všech frontách odnese,“ shrnuje Jan Kvasnička.

Ani spolek Kult už si tak podle něj nebude moci dovolit nákladnější projekty.

Spustit audio

Související