Poslední lednový víkend v Ústí nad Labem je ve znamení masopustů, plesů a dalších kulturních akcí

27. leden 2023

Chcete si zaskotačit s masopustními maskami v reji nebo vás spíš láká ples? Chcete vidět zimní bitvu historických šermířů nebo nevíte, kam do divadla? Vyberte si…

Sobota 28. ledna

Na 1. náměstí v Mostě se v sobotu od 8:00 do 13:00 konají Zabijačkové hody a Severočeské farmářské trhy.

Jitrnice, jelito, zabijačka

Pokud máte chuť tančit, můžete se vypravit například do Chomutova, konkrétně do městského divadla, kde se od 19:00 koná Ples chomutovského Dětského nadačního fondu. K tanci a poslechu bude jako v předchozích letech hrát orchestr KLUB 49. Účinkovat bude Petra Janů, ABBA a také Boney M. Výtěžek plesu bude věnován opět do sbírky Chomutovského dětského nadačního fondu a prostředky využity pro dětské oddělení chomutovské nemocnice.

V sobotu to žije i v Žatci – Chmelařský institut tam od 20:00 pořádá 16. ročník slavnostního plesu žatecké Chmelobrany.

V Holedči u Žatce v tamním kulturním domě se pak koná v sobotu od 20:00 Maškarní Retro Disco Karneval. Čekají na vás zábavné soutěže, hity co pobaví, tanec, apod. Moderuje Karel Fiala.

Ústí nad Labem - Lidické náměstí

Především pro děti je také určen Safari Karneval v duchcovském kulturním centru. Od 15:00 si tam děti v soutěžích vyzkoušejí své dovednosti – zatančí si například při nových písničkách nebo si zasoutěží s divokými zvířaty. Zjistí, které zvíře je nejsilnější? Kdo je nejrychlejší? Kdo má jedovaté zuby? Zkrátka spousta dobré zábavy pro děti i rodiče.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem pak má na programu nejznámější a nejúspěšnější dílo skladatele Franze Lehára – Veselou vdovu. Začátek je v 17:00.

Zoopark v Chomutově láká na komentované prohlídky medúzária, a to od 9:00 do 16:00. Konají se po celý víkend – začínat budou vždy v celou hodinu, konkrétně v 9.00, 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin.

V chomutovském zooparku otevřeli druhé největší medúzárium v Česku

25. ročník tradiční Zimní bitvy můžete zažít v Podbořanech, a to na Bitevním poli (vedle koupaliště) od 10:00 do 17:00. Uvidíte zde po dlouhé odmlce velkolepou bitvu skupin historického šermu, dobové trhy a budete moct ochutnat nespočet dobrot na místě připravovaných. Od 10:00 je naplánován průvod městem, od 13:00 se pak uskuteční nácvik bitvy. Hlavní program začíná v 15:00.

Turisté z Rumburku zvou na 1. ročník akce Lužické sedmistovky. V plánu je výstup na Jedlovou. Sraz je na železniční stanici Rumburk v 10:00. Během roku mohou účastníci akce postupně vystoupat na 10 vrcholů převyšujících 700 metrů na mořem. Podrobné informace k jednotlivým výstupům najdete na stránkách KČT Rumburk.

Oblastní muzeum Louny ve spolupráci s Českou společností ornitologickou při příležitosti Světového dne mokřadů XIII. Muzejní exkurzi s přírodovědci, při které se zájemci vypraví k Zimní Ohři, a to nejen za zimujícími ptáky. Sraz je na návsi ve Stekníku v 9:00, předpokládaný konec pak bude kolem 13. hodiny. Nutné je vlastní auto k přesunům. Akce se koná za jakéhokoliv počasí. Vstupné dobrovolné.

Divadlo Rozmanitostí Most zve všechny 28. ledna od 17:00 na autorskou pohádku s názvem Pohádka na předpis o tom, co všechno se dá zažít při návštěvě u pana Doktora.

Masopust FS Barunka

A Docela velké divadlo v Litvínově uvádí 28. ledna od 16:00 divadelní představení Princezna stříbrem zakletá aneb Démoni Krušných hor – pohádku o princezně Uně, kterou ze zakletí do Stříbrné hory pod zámkem Jezeří může zachránit jen opravdová láska, podle starých krušnohorských legend pro diváky od 4 do 99 let napsala Jana Galinová.

Masopustní průvod projde v sobotu od 10:00 obcemi Úpoř, Chotějovice, Štrbice a Světec. Od 14:30 je pak ve Světci v plánu program s Divadlem M., živá hudba a bohaté občerstvení.

Masopust čeká i Dubí, a to od 14:00 do 16:00 ve venkovním sportovním areálu Rudolfka. Čeká na vás rej masek a program s Divadlem V Pytli Petra Stolaře.

Neděle 29. ledna

V neděli se pak masopust koná v Krupce – sraz je v 11:00 u Komunitního centra Olympie. V plánu je rej masek, masopustní průvod, předání glejtu starostou města principálovi masopustu, soutěž, ochutnávky zabijačkových dobrot a další.

Štístko a Poupěnka ve videoklipu Brontosaurus

Činoherní studio v Ústí nad Labem má 29. ledna od 19:00 na programu divadelní hru Hanzelkazikmund (zde jsou lvi). Jde o komedii o těch, kteří by si přáli jezdit po světě jako legendární duo H+Z, ale zjišťují, že si sami nedokážou ani pořádně zabalit. Inscenace vychází z původních deníků, reportáží a dalších archivních materiálů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, k nimž se naši „cestovatelé“ pokoušejí najít cestu.

Dům kultury v Rumburku připravil na neděli Dětský karneval. Od 15:00 čeká na děti program plný bezprostředního humoru, dětských písniček, soutěží a řádění s Tomášem a jeho kamarády.

V lounském kulturním domě Zastávka se v neděli od 14:00 koná tradiční Odpoledne s Lounskou třináctkou, tentokrát plesové.

Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří navštíví v neděli Štístko a Poupěnka. Na děti čeká od 15:00 představení s písničkami a tanečkem. Představení je vhodné pro děti už od 2 let.

V chomutovském zooparku otevřeli druhé největší medúzárium v Česku

Městské divadlo v Žatci uvádí od 15:00 pohádku O princezně, která ráčkovala. Pohádku na motivy známé televizní předlohy odehraje Divadelní společnost Agáta.

Zoopark v Chomutově láká na komentované prohlídky medúzária, a to od 9:00 do 16:00. Konají se po celý víkend – začínat budou vždy v celou hodinu, konkrétně v 9.00, 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin.

autor: pach
Spustit audio