Poslední červnový víkend v Ústeckém kraji patří milovníkům letadel, hudby i dobrého guláše

23. červen 2022

Obdivujete letecké mistrovství nebo zpěv Lucie Bílé? Obojího si můžete užít při Memorial Air Show na roudnickém letišti. Jste milovníky dechovky nebo rockové muziky? Vyrazte do Štětí na festival FERODO a FEDO. Nebo si raději dáte dobrý gulášek? I v tom případě máte na výběr, kam zajít.

Sobota 25. června

Memoriál Air Show na letišti v Roudnici nad Labem slaví letos 30. ročník a pořadatelé se opřeli jak do leteckého, tak kulturního programu, který je nabitý po celý víkend.

Na letišti v Roudnici nad Labem je patnáctý ročník Memorial Air Show

V sobotu v 10 hodin vystoupí skupina Pozdní sběr, na to naváže živé vysílání Českého rozhlasu Dvojky Tobogán Aleše Cibulky a v poledne začne koncert Lucie Bílé. Především se ale budete moci pokochat úžasnými létajícími stroji – k vidění budou historická letadla Mustang, Mitchell, Corsair a další, skupina 16 vrtulníků, vojenské stíhačky, akrobatické speciály a od 14 hodin vypukne ta pravá letecká show.

Festival dechových a rockových orchestrů ve Štětí FEDO a FERODO patří do souboru Rodinné stříbro Ústeckého kraje. Koná se po také celý víkend – v sobotu 24. června od 9 hodin budou na Husově náměstí vyhrávat zahraniční orchestry, ve 13 hodin projde průvod orchestrů a mažoretek a odpoledne pokračuje přehlídkovým koncertem českých orchestrů. V relaxační zóně u Labe to pak od 15:30 rozbalí rockové skupiny – podmínkou je, aby měly ve složení dechové nástroje. Program uzavře přehlídka mažoretkových souborů.

Trombon

A v Teplicích to žije a bude žít – odpoledne po 14. hodině začíná v Šanovském parku 7. ročník sousedských slavností Živé Teplice. Bude se hrát, zpívat, tvořit, sportovat a taky ochutnávat leccos z různých světových kuchyní.

Žánrově vymezené budou jiné výslovně kulinářské akce – na zahradě kulturního domu Svoboda v Libouchci startuje 25. června ve 13 hodin Gulášobraní – soutěž o nejlepší, nejchutnější guláš připravený na otevřeném ohni. K tanci a poslechu zahrají skupiny Máňa Trio a Riding Hoppers.

Guláš párty s otevřeným ohněm začne v sobotu v 15 hodin také v Modlanech. V soutěži se utkají loňští vítězové – Myslivci s dalšími devíti týmy a než se dovaří guláš, bude bohaté občerstvení s grilovanými pochoutkami.

guláš

Na závěr zas něco muziky a to ve špičkové kvalitě – v Kadani pod hradbami v 10 hodin začíná Vysmáté léto. Hrát budou: skupina Olympic, Lenny, Ben Cristovao, Kapitán Demo a další.

V Úštěku u Sporthotelu Patriot v 9 hodin startuje Husitská jízda na Říp – čekejte motorkářské vozatajstvo, které pak odpoledne ještě uspořádá spanilou jízdu Úštěkem.

Neděle 26. června

V 10 hodin se na roudnickém letišti rozjíždí nedělní program 30. ročníku Memoriál Air Show. Je připravený program se soutěžemi pro děti, ale asi i ty budou hlavně obdivovat úžasné létající stroje. V 11 hodin začne pořad Sejdeme se u Cibulky – Aleš Cibulka si na to setkání pozval Ivanu Andrlovou a Jana Čenského a hudbou to doplní skupina Pozdní sběr. Ve 14 hodin startuje letecká show.

Bombardér B-25 na podřipském nebi

Ve Štětí pak pokračuje festival dechových a rockových orchestrů FEDO a FERODO. Už od 10 hodin bude na Novém náměstí vyhrávat Dychový orchester mladých z Košic, U Pečovatelského domu zahraje Vinařinka a od 13 hodin na Husově náměstí vystoupí mažoretky, předají se ceny a ve 14:30 se rozezní obří koncert všech zúčastněných těles.

Městské sady v Ústí nad Labem nabídnou od 15 hodin Malý Hamburk – takový malý hudební festiválek na pokračování. Zahraje například Gerald James Clark z Jihoafrické republiky, jehož videoklip Black Water byl nominován na evropskou cenu MTV. Clarkovou inspirací je dobrodružství, vášeň získaná na vlnách při surfování nebo během jízdy na koni. Koncert v 17 hodin uzavře australská sesterská dvojka Sissos zpěvem a akustickými kytarami.

Elektrická kytara

U Zahradního domu v Teplicích začíná už v 15 hodin festiválek Malá Paříž. Bude to velké – Big Band Bonit tam totiž oslaví své 40leté jubileum. Dále vystoupí také duo Štěpán a Brigita a už zmíněné duo Sissos. Je to součást hudební veleakce Teplické terasy – hraje se na 13 místech po celém lázeňském městě.

Prázdniny budou už v neděli vítat v Libochovicích na fotbalovém hřišti – od 14 hodin tu na děti čekají různé zábavy a soutěže se sladkými odměnami. Pokud bude jen trochu dobré počasí, budou v 16 hodin dokonce padat z nebe bonbony!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.