Poslanci schválili parametry rozpočtu, schodek vzroste o 12 miliard korun

6. prosinec 2013
Zprávy

Úřednické vládě v demisi se podařilo dostat svůj rozpočet do dalšího projednávání. V prvním čtení poslanci zatím schválili jenom příjmy, výdaje a schodek, který má vzrůst proti letošku o 12 miliard na 112 miliard korun. TOP 09 se pokoušela prosadit snížení deficitu, ale neuspěla.

Jednání o rozpočtu doprovázely od samého začátku velké výhrady ze strany opozice. Poslancům z ODS a TOP 09 se nelíbilo, že se rozpočet schvaluje v rychlém řízení.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil vládní návrh za nesmyslný. Neúspěšně pak požadoval, aby se vrátil kabinetu k přepracování.

„Tato vláda nemá žádnou legitimitu, žádnou důvěru, přesto si její rozhodující členové vymohli navýšení položek kapitol o miliardy, protože to holt byli Zemanovi oblíbenci. Vymohli si navýšení národních zdrojů o 12 miliard, úplně zbytečně,“ prohlásil Kalousek.

Ministr financí v demisi Jan Fischer naopak považuje návrh rozpočtu na rok 2014 za umění možného, podle něj odráží stav ekonomiky. Premiér Jiří Rusnok zase poslance ujišťoval, že navrhované rozpočtové příjmy se naplní.

„To, co je tady líčeno za nějaké utrácení, je pouze obnovování normálního stavu. Ano, zvýšili jsme provozní výdaje ministerstva práce, protože po té devastaci, která nastala na ministerstvu práce, agendy nejsou vykonávány, úřady práce jsou výplatními pokladnami,“ reagoval Rusnok na kritiku opozice.


Příjmy a výdaje v číslech
Příjmy rozpočtu na rok 2014 se mají proti letošnímu roku zvýšit o 18,5 miliardy na jeden bilion a 99,3 miliardy korun. Výdaje vzrostou o 30,5 miliardy na bilion a 211,3 miliardy korun.

Rozpočet nakonec podpořilo 133 poslanců především z řad ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Přidal se k nim i jeden poslanec hnutí Úsvit, ostatní jeho spolustraníci se zdrželi. Pro rozpočet hlasovali i komunisté, bývalé vládní strany ODS a TOP 09 hlasovaly proti.

Strany chystané vládní koalice chtějí návrh státního rozpočtu schválit ještě do konce roku. Definitivně o něm sněmovna začne hlasovat od 19. prosince.

Budoucí koalice se chce vyhnout provizoriu, opozice mluví o strašení

Poslanci s hlasováním spěchají, protože se především chtějí vyhnout rozpočtovému provizoriu, které by stát čekalo, pokud by nový rozpočet nezačal platit od 1. ledna. Provizorium by znamenalo třeba zastavení dotací z evropských fondů nebo výrazné omezení investic.

Zástupci ODS a TOP 09 ale namítají, že kdyby se rozpočet schvaloval standardním způsobem, provizorium by trvalo jenom několik týdnů a zásadní vliv na ekonomiku by to podle nich nemělo.

„To všichni pochopí. Pochopí to finanční trhy, že volby byly v říjnu a že to není výsledkem politické nestability, ale standardního politického vyjednávání po volbách. Já myslím, že to strašení nedozírnými důsledky nebylo úplně fér,“ podotkl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

S tím nesouhlasí poslanec za ČSSD Jan Mládek. „Jakmile nebudeme mít v řádném termínu státní rozpočet, tak vzniknou otazníky nad tím, zdali je se tady schopná ustavit nějaká vládní koalice, zdali je tady zodpovědnost nové reprezentace, která sedí ve sněmovně,“ zdůraznil.

Podle KDU-ČSL by rozpočtové provizorium mohlo také ohrozit elektronický systém státní pokladny, který na to prý není sestavený.

autoři: dka , jbe
Spustit audio