Poslanci budou ve druhém čtení projednávat návrh rozpočtu na příští rok

16. prosinec 2013
Zprávy

Poslanci se dnes odpoledne vrátí k projednávání státního rozpočtu na příští rok. Přijmout ho i se změnami v pátek doporučil rozpočtový výbor.

„Určitě největším pozměňovacím návrhem byl ten, který jsme avizovali dávno dopředu, to byl návrh, kdy jsme snížili ve všech kapitolách provozní výdaje o nějaká procenta a převedli je do vládní rozpočtové rezervy, tak aby se potom vláda sama rozhodla, zdali ty prostředky použije a kam je použije,“ uvedl předseda rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD.

Celkem se jedná o pět miliard korun. Z toho 3,5 miliardy představuje část provozních výdajů ministerstev a dalších 1,5 miliardy jde z kapitoly určené mimo jiné na státní záruky. Kapitoly mají přijít o peníze určené například na poradenské a právní služby, věcné dary, nákupy energií a materiálu. „Tento návrh rozpočtovým výborem prošel, předpokládám, že projde i ve sněmovně,“ poznamenal místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Pozměňovacích návrhů bylo víc. „Pro co jsem tady i s kolegy z budoucí opozice hledal podporu a nakonec se to podařilo, bylo navýšení dotačního titulu pro rozšíření kapacit základních škol,“ řekl Jurečka.

Podle ministra financí v demisi Jana Fischera nejsou navržené změny pro rozpočet nijak zásadní. „Je to projev vůle k úsporám a my jsme s tím vyjádřili souhlas. Ty ostatní věci byly výrazně drobnější, takže není to rozebraný rozpočet nějakým vážným způsobem, je to v jeho původní logice, takže já s tím nejsem nespokojen,“ podotkl Fischer.

Parametry jsou už dané

Poslanci dnes budou zejména navrhovat nejrůznější přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu. Celkové příjmy a výdaje už ale měnit nemůžou. Základní parametry už poslanci schválili začátkem prosince.

Příjmy rozpočtu podle nich dosáhnou více než jednoho bilionu korun. Výdaje budou vyšší. Vzrostou na jeden bilion a 211 miliard korun. Schodek oproti letošnímu roku vzroste o 12 miliard na 112 miliard korun.

Ministerstvo financí ve svém návrhu počítá s růstem hrubého domácího produktu v příštím roce o 0,8 procenta. Deficit by neměl překročit hranici tří procent vůči HDP.

Čtěte také

K rozpočtu, který připravila vláda v demisi Jiřího Rusnoka, měly v prvním čtení výhrady nejen strany, které pravděpodobně zůstanou v opozici. Nelíbí se ani ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Některým poslancům - zejména opozičním - také vadí, že mají o návrhu jednat ve zkráceném řízení.

Poslanci by se totiž rádi vyhnuli hrozícímu rozpočtovému provizoriu. To by nastalo, kdyby rozpočet sněmovna neschválila do konce roku. O všech návrzích a o rozpočtu jako celku budou poslanci rozhodovat tento čtvrtek.

autoři: jac , mta , jbe , kov
Spustit audio