Poskytovatelům sociálních služeb v Česku chybějí miliardy korun kvůli inflaci a zdražování energií

27. červen 2022 10:33

Ředitelé jednotlivých organizací často nemají ani peníze na povinné zvýšení platů zaměstnanců. Sehnat zájemce o práci v tomto oboru je přitom už tak dost složité. Odrazuje je nejen náročnost práce, ale právě i nízké platy.

Jedním z konkrétních případů může být Diecézní charita v Litoměřicích.

„Když jsem začínala dělat sociálního pracovníka na úřadu, začínala jsem s čistým platem 14 000 korun. Bylo to vlastně ještě bez praxe – dnes už mám šest let praxi,“ popisuje sociální pracovnice Aneta Jindřichová.

Podle jejích slov jde o rozmanitou, nicméně psychicky velmi náročnou a finančně podhodnocenou práci.

„Setkávám se s tím, že moje kamarádky, co se mnou vyšly z vysoké školy, se dnes sociální práci nevěnují, a to nejen kvůli financím, ale i kvůli tomu, že byly přetížené, že toho na ně bylo moc,“ dodává Jindřichová.

Jak jsou na tom noví sociální pracovníci s vysokoškolským titulem dnes, upřesňuje sociální pracovnice Tereza Linetová: „Kolegyně, která hned po škole nastoupila, měla 15 600 korun.“

Finance chybějí, hrozí omezování sociálních služeb

Ředitelka litoměřické charity Karolína Wankovská přiznává, že sehnat v této době sociálního pracovníka začíná být problém. Chybějící finance také situaci příliš nepomáhají.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s novou mzdovou tabulkou – s platovým tarifem, kde umožňuje zvýšit platy. My ale na to nemáme finance, všichni teď řešíme své existenční potíže. Nejrychlejší úspora, pokud ministerstvo nedofinancuje sociální služby, bude zejména na službách péče. Bude to vycházet z toho, že se bude snižovat kapacita, která je už teď nedostatečná,“ vysvětluje Wankovská.

V brněnské diecézní charitě podle ředitele Oldřicha Haičmana zase chybí zdravotníci.

„Zatím se daří ty pracovníky udržet – nabízíme jim nějakou jinou motivaci, než je ta mzda, což je v dnešní době hodně složité. Velký problém máme se zdravotními sestrami a lékaři. Někdy se dostáváme i do situace, kdy tu službu musíme zastavit, protože ti zdravotníci nejsou,“ popisuje Haičman.

Ředitelé se ale shodují na tom, že se zatím daří pracovníky ve službách udržet. Pokud ale ministerstvo práce a sociálních věcí sociálních věcí jejich sektor nedofinancuje, budou muset služby péče omezit.

Spustit audio

Související