Porodnice, hvězdná „mimina“ a Geminidy: Procházka prosincovou oblohou

28. listopad 2020

Přelom astronomického podzimu a zimy ozdobí kromě meteorů blízké setkání Jupiteru se Saturnem a na jižní polokouli také úplné zatmění Slunce.

Než se vydáme na procházku prosincovou oblohou, připomeňme událost, která v listopadu doslova rozsvítila oblohu nad částí Česka, Bavorska a Rakouska. Postaral se o to 19. listopadu kolem třičtvrtě na pět ráno bolid, tedy velmi jasný meteor, který se rozpadl někde nad rakouskými Alpami. Možná jej zahlédli i někteří z vás. Velmi pravděpodobně se jednalo o úlomek asteroidu původem z hlavního pásu planetek. Meteor popisuje podrobněji na svých stránkách český astronomický server astro.cz.

Jasný meteor - bolid ozářil 19. listopadu 2020 oblohu nad velkou částí České republiky

Lovec Orion a hvězdný šestiúhelník

A teď už k obloze v prosinci, která nabízí za jasných zimních nocí nádhernou podívanou. Dominuje na ní souhvězdí Orion s několika velmi zajímavými objekty. Patří k nim mj. i svítící mlhoviny, především pak M42, kterou astronomové označují jako „hvězdnou porodnici“. V tomto obrovském molekulárním mraku se totiž stále rodí hvězdy.

Prodloužíme-li doprava Orionův pás, dostaneme se k hvězdě Aldebaran a k souhvězdí Býka. Vlevo najdeme nejjasnější hvězdu oblohy Sírius. Je to jeden z vrcholů pomyslného „zimního šestiúhelníku“. Další tvoří Rigel z Orionu, Aldebaran z Býka, Capella ze souhvězdí Vozky, Pollux z Blíženců a Prokyon v Malém psu. Bezpečně rozpoznáme také dvojité W souhvězdí Cassiopei, přes které se táhne stříbřitý pás Mléčné dráhy. Ten pokračuje dál přes Persea, Vozku a Blížence a na opačnou stranu až k Labuti a dalším mizejícím souhvězdím, která známe ještě z léta.

Pás Orionu tvoří hvězdy Alnitak, Alnilam a Mintaka

Zimní slunovrat a tanec šesti planet

Prosinec je kalendářně prvním měsícem zimy. Ta však – astronomicky vzato – začne až 21. prosince v 11 hodin a 3 minuty SEČ. Při zimním slunovratu, kdy bude nejkratší den a nejdelší noc, vstoupí Slunce do znamení Kozoroha a od tohoto data se noci pozvolna začnou krátit.

V prosinci uvidíme šest ze sedmi planet, chybět bude jen Merkur. Venuši najdeme ráno nízko nad jihovýchodním obzorem, postupně slábnoucí Mars je vidět po většinu noci kromě rána v souhvězdí Ryb. Jupiter, který se přesunul do souhvězdí Kozoroha, spatříme večer nad jihozápadním obzorem, kde bude i Saturn. Uran je na obloze po většinu noci, Neptun jen večer na jihu a jihozápadě.

Meteory z roje Geminid

Roj, zatmění a setkání plynných obrů 

Z úkazů zaujme meteorický roj Geminid s maximem o půlnoci 14. prosince, napočítat bychom podle odhadu mohli kolem 150 středně rychlých meteorů během jedné hodiny. Měsíc, který je v novu, nebude rušit svým svitem. Toto těleso týž den odpoledne zakryje na druhé straně zeměkoule naši mateřskou hvězdu a nastane úplné zatmění Slunce. Sledovat tento úkaz budou moci jen lidé v Jižní Americe, třeba v Chile nebo v Argentině. Pěkná by měla být také těsná konjunkce Jupiteru se Saturnem 21. prosince, tedy v den zimního slunovratu. V 19 hodin, kdy má nastat, však budou obě tělesa už za obzorem, ale tak dvě hodiny předtím uvidíme ještě obě planety velmi blízko sebe nad jihozápadním obzorem.

A ještě – jak velí tradice – měsíční fáze. 8. prosince poslední čtvrť, 14. prosince nov, 22. prosince první čtvrť a 30. prosince úplněk. Přejeme vám pěkný výhled a pokud možno hezké zimní i sváteční dny!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související