Pořiďte si nový Luach, jaký vidí britští Židé své monarchy a proč je v židovství důležité víno

18. září 2022

Máte už nejnovější Luach? Jaké byly vztahy královny Alžběry a britských Židů? A co takhle dát si skleničku vína?

Proč si pořídit nový Luach

Už jste si pořídili nový diář? Nemyslím pro občanský rok 2023, ale pro nový židovský rok 5783. Ten začne už za týden. Takzvaný Luach se všemi židovskými svátky právě vydává kartonážní a knihařská dílna Becalel. Pokud si od nich diář pořídíte, uděláte radost nejen sobě, ale zároveň dílně pomůžete z tíživé finanční situace. S vedoucím dílny a sociálního podniku Ben Becalel Karlem Rubenem natáčela Daniela Brůhová.

Jak nové Luachy vypadají? Kde je možné si ho koupit? A můžete si vymyslet i vlastní návrh Luachu? Poslechněte si Karla Rubena v rozhovoru s Danielou Brůhovou.

Britská monarchie vs. britští Židé

Smrt královny Alžběty a nástup jejího syna Karla III. na trůn vyvolal velký zájem i mezi britskými Židy a vlastně v celém židovském světě. Jaké vztahy vládly a panují mezi britskými panovníky a židovskou komunitou? Slovo má Jan Fingerland.

Je pro britské Židy důležitá monarchie? Proč královna Alžběta nikdy nebyla v Izraeli? A v čem je nový král Karel III. jiný? Poslechněte si komentář Jana Fingerlanda.

Proč je důležité víno

Měsíc září tradičně patří vinobraní a prvnímu vínu. Už od biblických dob hraje víno důležitou roli i v židovské tradici. A zamýšlí se nad ním Leo Pavlát.

Kdo podle Bible pěstoval víno jako první? Při jakých židovských svátcích hraje víno důležitou úlohu? A co se podle jednoho midraše stane, když vinici vysadí Satan?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio