Pořádek hlídají v některých obcích bezpečnostní agentury. Jsou levnější než městská policie

26. červen 2014

Ve většině obcí dohlížejí na dodržování vyhlášek strážníci. Jsou ale i menší obce nebo města, kde nemají na zřízení městské policie dostatek financí. Peníze jim často chybí i na zaplacení hlídek, které by dojížděly ze sousedních měst. Proto například v Lenešicích na Lounsku najali soukromou bezpečnostní agenturu.

„Máme několik obecních vyhlášek. Chceme nějakým způsobem donutit občany, aby je dodržovali,“ vysvětluje nezávislý místostarosta Lenešic Jan András.

Malá obec s 1500 obyvateli si nemůže dovolit financovat vlastní městskou policii a nemá prostředky ani na to, aby platila za dojíždění strážníkům z nedalekých Loun. Do Lenešic proto už týden dojíždí pracovníci bezpečnostní agentury.

„Najata je na několik hodin týdně. Které dny a jaký čas, jestli je to večer, ráno nebo dopoledne, si určuji já jako místostarosta – každé pondělí na týden dopředu,“ upřesňuje András.

Obyvatelům v zásadě nevadí, že na ně dohlíží soukromá agentura. „Jestli měla obec potřebu zařídit agenturu, tak asi budou vědět, že jim někdo hlásí nějaké problémy,“ myslí si obyvatelka Lenešic. „Je to takhle lepší, pořádek musí být,“ dodává starší muž.

Dvojice mužů oblečená do tmavých kalhot a modrých triček s nápisem Security si právě vykračuje po hlavní lenešické ulici. „Někteří lidé jsou rádi a lidé, kteří porušují vyhlášky, rádi nejsou, ti nás tady rádi nevidí,“ konstatuje Vít Kraj.

Při problémech se stejně volá policie

Soukromá agentura ale na rozdíl od městské policie nemá žádné pravomoci, jak zjednat pořádek. V případě konfliktu tak její pracovníci musejí přivolat policii. Přesto se zdá, že má bezpečnostní agentura v Lenešicích respekt.

Místostarosta András si pochvaluje především finanční stránku. Bezpečnostní agentura je totiž podstatně levnější než městská policie. „Je v tom obrovský rozdíl, je to minimálně desetinásobek, spíš ještě víc,“ upozorňuje András.

Jestli začne soukromá bezpečnostní agentura v obci působit nastálo, musí rozhodnout zastupitelé v průběhu léta.

Dobré zkušenosti se soukromou bezpečnostní agenturou mají i v České Lípě. „V okamžiku, kdy člověk zjistí nějaký problém, může se na nás obrátit. My vyšleme hlídku do té lokality, která je problémová, a snažíme se problém vyřešit. V okamžiku, kdy na to naše pravomoci nestačí, kontaktujeme městskou policii nebo Policii České republiky,“ popisuje Milena Mocová z bezpečnostní agentury.


Zvětšit mapu
autor: jbe
Spustit audio