Policisté varují před vstupem na zamrzlé vodní plochy. I proto cvičili v Ostrově záchranu tonoucího

15. únor 2019

Policisté z Česka a sousedního Saska cvičili v Ostrově u Tisé na Ústecku záchranu tonoucího a zásah na prolomeném ledu. Právě před vstupem na zamrzlé rybníky a nádrže v tomto počasí policisté varují. I přes noční mrazy se totiž tloušťka ledu tenčí.

Josef Švec, záchranář Českého červeného kříže, vysvětluje policistům, jak se bez jakýchkoliv pomůcek dostat ven ze studené vody: „Snažím se lehnout a vyplazit se z vody na hranu ledové plochy. Poté by měl člověk zůstat na ledě v leže a plazit se pryč, případně se odkutálet. Nejlépe směrem, odkud přišel, protože ví, že tam je led ještě pevný.“

Lidé by se už v těchto dnech neměli na vodní plochy vydávat. „Běžný led, který je konzistentní, ä má sílu 10 centimetrů, tak člověka krásně udrží. Pokud je ale výkyv teplot a led začne natávat, tak ani taková tloušťka ledu nestačí,“ vysvětluje poříčního oddělení policie Dušan Güttner.

Pokud se lidé přesto vydají na zamrzlou vodní plochu a led se pod nimi proboří, mají na záchranu podle Dušana Güttnera zhruba 10 minut.

Aktuální informace o měření tloušťky ledu najdou lidé na webových stránkách ústecké krajské policie.

autor: bach
Spustit audio

Související