Policisté v Ústeckém kraji se při kontrolách pohybu lidí zaměřují i na turisticky atraktivní místa

6. březen 2021

Policisté po celém Česku kontrolují od začátku března veřejnost kvůli dodržování protikoronavirových opatření.

Patří mezi ně i omezení pohybu, kdy lidé můžou mezi okresy cestovat jen například za prací nebo k lékaři. Při silničních kontrolách se policisté zaměřují kromě hlavních tahů také na turisticky atraktivní lokality. V Ústeckém kraji třeba na Děčínský Sněžník.

„Je to nutné, aby se tady nemnožili nějací turisté a tak. Nevnímám to nějak negativně. Jedeme z pobočky v Ústí na centrálu do Bynovce,“ uvedl při kontrole pan Jan.

Podle cyklisty Radka, který se chtěl projet z Tisé na Sněžník, ale mají nařízení smysl spíše ve městech: „Chtěl jsem se tady projet okolo Sněžníku. Myslím, že sám na kole nikoho neohrožuju.“

Na cestě mezi Tisou a Sněžníkem hlídkoval s kolegou policista Martin Ulrych. Podle jeho zkušeností z prvního týdne kontrol řidiči situaci chápou.

„Tady u nás na severu reagují dobře, berou to s úsměvem. Doklady mají většinou připravené na sedačce, takže kontrola je většinou rychlá, v řádu minut, neznamená pro ně ani nějaké zdržení,“ popisuje policista.

Zkušenost policistů potvrdila i krajská policejní mluvčí Jana Slámová. Policisté jsou v Ústeckém kraji téměř na dvou stovkách stanovišť a během pracovního týdne provedli tisíce kontrol. Od pondělí také policisté udělili několik pokut.

„Bylo zjištěno 766 přestupků, 379 bylo vyřešeno v příkazním řízení, tedy pokutou na místě. Příkazem na místě lze uložit pokutu nejvýše deset tisíc korun,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

Vedle hlavních tahů se policisté zaměřují i na oblíbená místa, podobně jako při kontrolách mezi Tisou a Děčínským Sněžníkem. „Kontroly se dělají také tam, kde je předpoklad vyššího výskytu osob, což se může týkat také cestování za turistikou,“ dodala krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související