Policisté TOXI týmu zabavili letos v Ústeckém kraji víc drog než loni touto dobou

16. srpen 2018 13:26

TOXI tým policistů Ústeckého kraje dnes (16. 8.) představil nejnovější výsledky své práce. Ústecký kraj spolu s Ostravou a Prahou stále patří k drogami nejvíc zasaženým místům v republice. A podle policistů se tento trend nezmění ani v následujících letech.

 

Nejrozšířenější drogou podle policistů zůstává marihuana a pervitin. Může za to jejich cena, která patří k těm nejdostupnějším v porovnání s jinými drogami.

Policisté z TOXI týmu za první půlrok letošního roku zadrželi v kraji bezmála 5 kilogramů pervitinu. V minulém roce za stejné období, tedy za prvních šest měsíců, to byly necelé dva kilogramy. Marihuany zdrželi skoro 25 kilogramů, zatímco loni to bylo jen necelých 15 kilo.

Kriminalisté věnují také hodně času a energie vyšetřování zemřelých toxikomanů. Za poslední dva roky totiž evidují nárůst počtu jejich úmrtí. V současnosti vyšetřují čtyři takové případy, jeden další je už u soudu.

Vyšetřování je ale občas složitější než u vražd, říká vedoucí odboru obecné kriminality na policejním ředitelství Ústeckého kraje Martin Charvát: „Ve všech případech jsme zjistili distributora, který tu drogu poskytl, bohužel jsou tyto případy velmi složité na vyšetřování a prokazování, že právě ta dávka byla ta poslední.“

Dealerům drog, kterým bude prokázáno, že jimi prodanou dávkou zemřel člověk, hrozí 10 až 18 let vězení.

Policisté z TOXI týmu jsou úspěšní také v odhalování pěstíren marihuany

Velkým případem letošního roku byla například odhalená pěstírna marihuany ve Vejprtech na Chomutovsku, kde policie v únoru zadržela víc než 2 700 rostlin konopí. Na místě zajistili muže ze Švýcarska, který pěstírnu řídil a dva muže z Německa, který zajišťovali její chod. Všichni jsou ve vazbě.

Podle policistů byla všechna marihuana určená právě pro německý trh, takže na tomto případu spolupracují i s německými policisty. Plán je takový, že do konce roku by chtěli ukončit vyšetřování a předat věc justici.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související