Policisté stále vyšetřují únos holčičky z Trmic do Německa

24. červenec 2012

Vyšetřování únosu malé Michaly z Trmic na Útecku zatím neodhalilo motiv únosu. Policisté dál vyšetřují několik verzí. Přesto se přiklánějí k tomu, že pachatelé si sice připravili samotný únos, ale dítě si vyhlédli až na místě, tedy v Ústí nad Labem. Matku s kočárkem začali sledovat u obchodního domu Globus a dítě jí sebrali, až když byla sama.

Vyšetřování únosu malé Michaly se dál vede na osou stranách hranice. Únosci jsou stále ve vazbě, jak potvrdil ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk. Dvě ženy, které policisté zadrželi 9. července spolu s únosci, už německá policie přestala stíhat – jednalo se o matku a dceru únoskyně.

Ta své matce i dceři tvrdila, že je těhotná a chystá se rodit - buď někde v Německu nebo v Ústí nad Labem. Ženy byly přesvědčeny, že jde o její dítě. Policisté dál prošetřují všechny verze od náhodného nápadu únosu dítěte až po únos příbuznými. Jedna verze ale převažuje, jak řekl Danyluk: „Pravdou je to, že už se to malinko přiklání spíše k tomu, že to bylo připravené.“

Vyšetřování také zatím nepotvrdilo, že by dítě únoskyně vyměnila za dům a pozemek, který v Německu patří jejímu příteli. Podle zjištění policie rodina o únosu nevěděla, únosci ji dopředu nekontaktovali. Ani otce, který je teď ve výkonu trestu, ani matku. Ta naopak významně přispěla k tomu, aby se dítě našlo.

A motiv? Únosci zatím vypovídají různě. Přesto leccos naznačuje, že dítě chtěla únoskyně pro sebe a její přítel jí v tom pomáhal. „Tvrdila že bude rodit v nemocnici v Německu. Poté že k tomu došlo tady v Čechách... Dá se z toho usuzovat, čistě laickým úsudkem, že si dítě chtěli nechat pro sebe.“ dodal vyšetřovatel Václav Kabátník.

Únosci jsou německými občany a byli zadrženi v Německu. Proto je zřejmě čeká v Německu i soud. Hrozí jim až pět let vězení. Čeští policisté ale budou dál na případu spolupracovat.

autor: ces
Spustit audio