Policisté o prázdninách kontrolují po celé republice jestli řidiči nejezdí s alkoholem v krvi

19. červenec 2017

Policisté budou o prázdninách po celém území naší republiky kontrolovat alkohol za volantem. V rámci dopravní akce s názvem „Řídím – piji nealko" se zaměří na řidiče. Ti, kteří kontrolou projdou, dostanou jako dárek plechovku nealkoholického piva a reflexní prvky od zástupců BESIP. Na jedné takové kontrole na silnici z Děčína do Benešova jsme byli s mikrofonem.

„Zde máte náustek. Tímto vás vyzývám k podrobení se odbornému měření.“ Tuhle větu slyšelo 18. července na silnici z Děčína do Benešova nad Ploučnicí víc než 30 řidičů. Ti, kteří nenadýchali na přístroji nic, dostali od zástupců BESIP a hostesek dárky.

„Kontrolujeme technický stav, doklady od vozidla, alkohol, a pokud se řidič nebude policistům zdát, není vyloučeno, že dojde i k testu na drogy,“ říká děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Na kontrolách s policisty byl i zástupce BESIP Jan Pechout. „Ukáznění řidiči dostávají nějaký reflexní prvek, pokud přijedou malé děti, máme ještě reflexní zvířátka, obrázky,“ vysvětluje.

Podle policejních statistik se v našem kraji stalo od začátku roku na 5 tisíc nehod, nejvíc jich bylo kvůli nesprávnému způsobu jízdy řidičů, podnapilí řidiči bourali ve 128 případech, z toho 20 řidičů se posadilo za volant pod vlivem nějaké drogy.

Akce se zaměřením na alkohol bude po celé prázdniny putovat po celé republice.

autor: dap
Spustit audio