Policisté na Ústecku pravidelně kontrolují chatky. Často totiž bývají v zimě terčem zlodějů

31. leden 2019

Policisté v těchto dnech pravidelně kontrolují chatky a rekreační objekty na Ústecku. Zimní období totiž láká k opuštěným stavbám zloděje. Policie zároveň představila novou bezpečnostní aplikaci, která by měla krádežím pomoci zabránit.

Na kontroly chat vyráží policisté od podzimu do jara, a to ve dne i v noci. Jak taková kontrola probíhá, popisuje praporčík Jaromír Hrabák.

„Vstoupíme na pozemek, pokud je otevřený, zkontrolujeme okenice, dveře, jestli něco není poškozeného, a pokud je vše v pořádku, dáme majitelům na kliku oznámení, že jsme prováděli kontrolu a pokračujeme dál. Pokud bychom zjistili nějaké narušení, zahájili bychom naši policejní práci,“ shrnuje.

Při kontrolách chatek doprovází policisty i vycvičený služební pes. „Je cvičený na pachové stopy, pokud by byl v objektu pachatel, je to pro nás lepší, aby tam šel první pes. Také pak samozřejmě může jít po stopě,“ vysvětluje Hrabák.

Podle zkušeností policistů se zloději soustřeďují především na věci, které unesou.

„Většinou jde o elektrospotřebiče, vrtačky, nebo třeba vzácnější suvenýry z dovolených, památeční předměty po rodičích či prarodičích – přesně to se pak snaží pachatelé co nejrychleji zpeněžit,“ upřesňuje ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk.

Nová mobilní aplikace, kterou nedávno policie spustila, se jmenuje „Zabezpečte se“, a je volně stažitelná do mobilních telefonů.

Policisté v Ústeckém kraji v zimě pravidelně kontrolují chatky

„Má informovat majitele bytů, chat, či domů o tom, jak si co nejlépe zabezpečit své obydlí. Je tam seznam certifikovaných zámečníků, kde je záruka toho, že ten zámečník provede zabezpečení objektu co nejúčinněji, a to v kombinaci jak s mechanickým, tak s elektronickým zabezpečením.

Podle statik policejního prezídia krádeží obecně ubývá, a ani Ústecký kraj není výjimkou. Počet vykradených chalup přitom tvoří zhruba 10 % všech krádeží vloupáním v kraji.

Úbytek policie vysvětluje tím, že lidé v posledních letech zabezpečení tolik nezanedbávají, a také tím, že si cenné věci z chat často na zimu odvážejí.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související