Policista, bojkovický místostarosta i šéf volební kampaně. Kdo je Jaroslav Staník obviněný z genocidy a podněcování nenávisti

21. únor 2018 11:25

Tajemníka SPD Jaroslava Staníka stíhá policie kvůli jeho nenávistným výrokům ve sněmovní restauraci na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Hrozí mu až tři roky za mřížemi.

Muž, který začínal jako soustružník v Zevetě Bojkovice, se několik let angažoval i v komunální politice. Po odchodu od policie totiž působil jako neuvolněný místostarosta města Bojkovice za ČSSD. Od roku 2011 spolupracuje s Tomiem Okamurou, kterému vedl volební kampaň při senátních volbách v roce 2012 ve Zlínském kraji.

A pracoval také jako asistent poslance SPD Jaroslava Holíka z Březůvek.

„Kriminalisté zahájili trestní stíhání konkrétní osoby v souvislosti s výrokem jednoho z tajemníků v prostorách Poslanecké sněmovny,“ uvedl na dotaz serveru irozhlas.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk. Policie začala vyšetřovat tajemníka SPD Staníka kvůli výrokům o menšinách.

Staník podle serveru Aktuálně.cz posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu a vyzýval k jejich zabíjení. "Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození," řekl serveru bývalý poslanec Marek Černoch (zvolený za Úsvit) serveru.

Končící ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) webu popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. "Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat," uvedla.

Mluvčí SPD Michaela Dolenská pro irozhlas.cz uvedla, že Staník na svou funkci již rezignoval. „Pan Jaroslav Staník není v tuto chvíli ani tajemníkem SPD, ani členem SPD,“ napsala v SMS. „Byla to samostatní iniciativa pana Staníka, na svůj post rezignoval,“ dodala.

Spustit audio

Související