Policie zadržela šest lidí kvůli machinacím s evropskými penězi na severu Čech

4. září 2012

Čtyři muže a dvě ženy zadržela policie kvůli machinacím s evropskými dotacemi na severu Čech. Jsou mezi nimi i náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda z ČSSD a ředitel úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart z ODS.

Pokud bude Kouda obviněn, měl by podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky opustit všechny veřejné funkce.

„Vyzveme ho jako vedení strany, aby vystoupil ze sociální demokracie, a předpokládám také, že ho vyškrtneme z kandidátní listiny pro krajské volby. V případě, že by se kroky policie týkaly kohokoli jiného, budeme postupovat stejným způsobem,“ uvedl.

Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky měl Kouda vliv na to, jak se nastavovala pravidla celého programu.

„V ROPu Severozápad bylo úplně absurdní, že tam probíhalo jakési třetí kolo hodnocení, kde velkou část bodového hodnocení mohli přidělovat právě političtí představitelé a byli to političtí zástupci hejtmanství z Ústeckého a Karlovarského kraje,“ vysvětlil ve večerních Ozvěnách dne.

Koudou to ale podle Ondráčky nekončí. „Musí se dohledat i druhá strana, to znamená lidé, kteří stáli v politickém zákulisí, lidé, kterým se přezdívá kmotři a případně lidé, kteří byli na straně firem, které o dotace žádaly a které se velmi často na manipulaci podílely,“ zdůraznil.


Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad řídí rozdělování prostředků z fondů Evropské unie z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad, který zahrnuje Ústecký a Karlovarský kraj. Pro období 2007 až 2013 je pro region vyčleněno zhruba 18 miliard korun, ke konci loňského roku byly schváleny dotace za zhruba 13 miliard korun.

Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec potvrdil, že jde o podezření z machinací s evropskými dotacemi.

„Policejní orgán Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zahájil trestní stíhání šesti osob. Došlo k zadržení všech podezřelých. Předpokládám, že v této době jsou již všichni obviněni. Jedná se o zaměstnance a bývalé zaměstnance úřadu regionální rady a jednoho člena výboru regionální rady. Vyšetřování je vedeno pro trestné činy zneužití pravomocí veřejné osoby a poškození finančních zájmů Evropské unie.“

Vyšetřovatelé sledují praktiky při rozdělování evropských peněz v kraji už delší dobu. Kvůli korupci při rozdělování evropských dotací byl letos v červenci odsouzen bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz na 7 a půl roku, zatím nepravomocně.

autoři: mkp , rep , vma , nib , ces , sib
Spustit audio

Více z pořadu