Policie prověří výběr zpracovatele územního plánu Ústí nad Labem

5. duben 2012

Komise při výběru firmy, která pro město Ústí nad Labem připravila nový územní plán, porušila zákon o veřejných zakázkách. To si myslí úředníci ministerstva pro místní rozvoj.

Iniciativa Stop tunelům podala trestní oznámení. Vedení města s výtkami ministerstva nesouhlasí, nereagovalo na ně a město má teď nový územní plán. Na chyby přišli úředníci při kontrole žádosti o třímilionovou dotaci města na pořízení územního plánu v roce 2010.

„Zadavatel porušil zákon o veřejných zakázkách například v tom, že neprokázal posouzení nabídek uchazečů nebo neuzavřel smlouvu s vybraným uchazečem v souladu s návrhem smlouvy,“ vypočítává některé chyby Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Na nejzávažnější pochybení upozorňuje David Daduč z iniciativy Stop tunelům: „To výběrové řízení neměl vyhrát ani jeden z uchazečů, protože nesplnili podmínky stanovené v dokumentaci.“ Vedení města jakékoliv pochybení odmítá i přes potvrzení většiny z nich rozhodnutím ministra Kamila Jankovského z loňského srpna.

Radní na tyto výtky nereagovali a nevěděla o nich ani část zastupitelů. Například TOP09 a komunisté budou po radních požadovat vysvětlení. Jedno nabízí bývalý náměstek primátora zodpovědný za územní plán a také člen výběrové komise Jan Řeřicha z ODS: „Rada došla k tomu, že není důvod výběrové řízení rušit. Kdyby ten důvod byl, tak si myslím, že by ten pokyn dalo samo ministerstvo.“

Ministerstvo pro místní rozvoj nemá v takovém případě pravomoc podat podnět k prověření antimonopolnímu úřadu. Podle Vladana Brože z Transparency International to ale úředníci mohli udělat neformálně. Vedení města mělo podle něj proces přípravy nového územního plánu zastavit a začít znovu.

Další podrobnosti přineseme v našem vysílání dnes v 15 hodin 45 minut.

autor: hau
Spustit audio