Policie odložila případ památkově chráněných budov v Souši na Mostecku, které jejich nový majitel zboural

26. duben 2022 09:43

Mostecká policie ukončila vyšetřování v případu zbourání budov po bývalém kamenouhelném dolu Julius V. Důl se nacházel v Souši u Mostu a podle památkářů byly budovy z počátku 19. století historicky cenné.

Firma Nordplus zbourala minulý rok v Souši na Mostecku budovy po bývalém kamenouhelném dole Julius V, některé z nich byly chráněné jako památka. Památkáři proto podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Pozemek, na kterém budovy stály, patří od října loňského roku firmě Nordrplus z Děčína zaměřené na rekultivace. Její zástupce Václav Sedmidubský pro Český rozhlas uvedl, že o památkové ochraně budov nevěděl. Pozemek prý kupoval od realitní kanceláře, která mu to neřekla.

Památkový ústav v Ústí nad Labem se o zbourání památky dozvěděl v říjnu loňského roku a památkáři se poté obrátili na policii. Po celou dobu šetření měla firma Nordplus zákaz jakkoliv na místě zbourané památky podnikat.

Policisté případ na konci března odložili s tím, že se nejednalo o protiprávní jednání. Že byly budovy památkově chráněné, totiž nebylo zanesené v katastru nemovitostí – nový vlastník to tak podle policie nemohl vědět.

Památkáři zvažují další právní kroky

Podle památkářů policie nezohlednila, že seznam kulturních památek není bezchybně svázaný s katastrem nemovitostí, navíc to ani není ukotvené ani v zákoně.

Podle ředitele ústecké pobočky Národního památkového ústavu Petra Hrubého proto ještě památkáři zvažují další kroky. Konat by podle něj měl i odbor Památkové péče města Mostu, protože byl porušený památkový zákon.

Vedoucí odboru Michal Vavroch uvedl, že majitel pozemku o památkové ochraně budov nejspíš věděl a proto je zboural, aniž by svůj demoliční záměr nahlásil příslušnému stavebním úřadu.

Firmě Nordplus tak stále hrozí pokuta za nelegální zbourání památky.

Spustit audio

Související