Policie dělá nábor na středních školách. S výběrem mají pomoci i velitelé jednotlivých okrsků

5. květen 2015

Policie v Ústeckém kraji má za sebou nábor více než 160 policistů. Právě tento počet dostala krajská policie jako navýšení už existujících tabulkových míst. Policisté ovšem s výběrem nových posil nekončí. Připravují akce, během kterých si vytipují vhodné uchazeče. Je totiž důležité, aby noví policisté neskončili po několika letech služby.

„Za loňský rok jsme nabrali 173 policistů, my jsme dostali 160 nových míst, ale nabrali jsme také lidi, kteří nahradili přirozené odchody," hodnotí velký nábor nováčků krajský policejní ředitel Tomáš Lansfeld.

Během náboru nových policistů se často stávalo, že uchazeči neprošli fyzickými nebo psychickými testy. Případně po základním výcviku skončili. Tomu mají zabránit i velitelé jednotlivých oddělení, kteří svoje okolí a tedy i možné vhodné uchazeče znají a mohli by nabídnout perspektivní a dlouhodobé zaměstnání již případným zájemcům v době, kdy studují a přemýšlejí, jak započnou svoji kariéru.

Podobně uvažoval po vysoké škole také Lukáš Voženílek. Jako vystudovaný politolog a poltický filozof nastoupil k policii jako řadový policista.

„Vedl mě zájem jak zájem o studium kriminální psychologie, kriminologie a také extrémismu, o kterém jsem psal svojí diplomovou práci a také pokračování v rodinné tradici," popisuje svoji cestu k policii Lukáš Voženílek. Do budoucna ovšem počítá s postupem. Například na místo specialisty na extrémismus.

Plány ministra vnitra Chovance z ČSSD a policejního prezidenta Tuhého počítají s tím, že by republikovou policii posílily další 4000 lidí. Pokud by se podařilo plán prosadit, posílila by tím také policie v Ústeckém kraji. Jedním z plánu, kam nové policisty umístit, je například i obnovení policejní stanice na ústeckém sídlišti Severní Terasa.

„Těch obvodních oddělení, která by potřebovaly pomoc, je řada, ať jsou to Trmice, Neštěmice, Střekov, všichni potřebují pomoci. Každá tabulka, která by přišla do ústí nad Labem je pro mě zlatá, protože občan chce vidět policisty venku, na ulici, na parkovištích, v nákupních centrech, všude," dodává k plánům velitel ústeckého policejního obvodu Vladimír Danyluk.

autor: bach
Spustit audio