Pokud chcete vidět porodnici hvězd, podívejte se do souhvězdí Orion

2. březen 2021

V březnu je optimální období pro sledování zimních souhvězdí. O hvězdách, planetách a vesmíru, který nás obklopuje s astronomem Milošem Tichým. 

V březnu máme optimální období pro sledování zimních souhvězdí. „Základním souhvězdím na jižní obloze je Orion,“ říká Miloš Tichý na úvod dalšího dílu cyklu Jihočeské nebe. „Je to postava, má tři hvězdy jako opasek a za opaskem meč a v meči mlhovinu. Pro děti motýlek.

Zajímavé je, že v mlhovině, kterou můžete vidět v místech meče Orionu, dodnes vznikají hvězdy, jak vysvětluje Miloš Tichý:

„Dříve to byla teorie, jak hvězdy vznikají, že potřebují chladné mlhoviny a podobně. A když se Hubbleův kosmický teleskop podíval do této mlhoviny, tak tam takovou hvězdnou porodnici nalezl. Našel tam hvězdy, které měly povrchovou teplotu nějakých 300 Kelvinů, tedy 25 stupňů Celsia.“

A to není se zajímavostmi kolem Orionu zdaleka vše. Když prodloužíte Orinův pás směrem do prava nahoru, dojdete k načervenalé hvězdě. To je Aldebaran, krví podlité oko Býka. A kousek vedle pak uvidíte Plejády.

Celý záznam dalšího vydání Jihočeského nebe si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Filip Černý
Spustit audio