„Pojízdný úřad“ v Mostě vyráží domů k lidem, kteří nemohou osobně přijít na magistrát

9. únor 2018

Úřednice magistrátu v Mostě každý týden vyráží s tzv. „pojízdným úřadem“ za lidmi, kteří nemůžou na úřad přijet osobně. Jde většinou o seniory, kteří jsou upoutaní na lůžku, mají zhoršenou hybnost, nebo jsou v domovech pro seniory. Službu zavedl Most už před devíti lety. Pojízdný úřad tak ročně navštíví stovky domácností.

„Teď pojedeme do Astry, kde je asi 10 klientů. Budeme tam nabírat občanské průkazy,“ říká úřednice Zuzana Cílková.

Její kolegyně Zuzana Bernardová popisuje, jak bude dnešní agenda pojízdného úřadu vypadat: „Máme sebou fotoaparát, připravenou vytisknutou žádost, kterou si připravíme na úřadě, než vyjedeme. Přijedeme ke klientovi, vyfotíme ho, a jestliže zvládne podpis, podepíše žádost, kterou máme připravenou. Pak odjedeme zpět na úřad a žádost pošleme do výroby.“

V klubovně domova seniorů v 9. patře už čekají 4 klienti. Úřednice se připraví na focení na nové občanské průkazy. Jako pozadí poslouží obyčejná látková plena. Když je fotka hotová, je nutné žádost o nový občanský průkaz podepsat.

Logo mosteckého "pojízdného úřadu"


Jako první přišel na řadu Jaroslav Hájek. Službu pojízdného úřadu chválí, sám by na magistrát kvůli nemocným nohou nedošel.

V jiném patře leží paní Helena Kalíková. O nový občanský průkaz si zažádala už před časem, úřednice jí proto dnes už novou občanku přivezli.

Helena Kalíková je ráda, že úřad přijde za ní až do pokoje domova seniorů: „Je to výborná věc, protože každý, kdo sem do domova seniorů přijde, je už hodně nemocný, a tady to je krásný, že nám vyjdou vstříc.“

Pojízdný úřad zajišťuje všechny služby pracoviště Czech Point. Využít ho mohou lidé starší 70 let, invalidé nebo lidé v tíživé životní situaci. Přivolat si úředníky až domů je možné telefonicky, emailem anebo prostřednictvím formuláře na webu města. Loni pojízdný úřad magistrátu v Mostě na dálku vyřídil celkem 568 žádostí.

Pracovnice mosteckého magistrátu v rámci tzv. "pojízdného úřadu" pomáhají lidem, kteří se na magistrát nemohou dostat sami
autor: Jan Beneš
Spustit audio