Podzimní slavnost se konala v sobotu na zámku Poláky. Nechyběli šermíři ani staročeská jídla

6. říjen 2024

Zámek Poláky poblíž Nechranické přehrady na Chomutovsku pořádal v sobotu 5. října podzimní slavnost.

K vidění byly kromě komnat zámku také šermíři a návštěvníci mohli ochutnat pokrmy uvařené nebo upečené podle starých českých receptů. Památka je v soukromých rukou, majitel ji postupně opravuje. Výtěžek z akce proto putoval na obnovu památky.   

Šermíře a rytíře ani desítky diváků neodradilo počasí s občasným deštěm od návštěvy Podzimní slavnosti na zámku Poláky. Kdo přišel, ten mohl ochutnat dobroty uvařené podle staročeských receptů.

„Máme sladkou kaši z jáhel a ovesných vloček. To když zalijete horkým mlékem a medem, tak už s tím nemusíte nic dělat a máte dobrou snídani,“ prozradila Dagmar Moravcová, kuchařka a tanečnice ze spolku Perchty. Nabízela i domácí chléb, kam podle sto let starého receptu do těsta přidala brambory. „Takový chléb se dříve podával na zámcích,“ doplnila. V nabídce nechyběla ani zvěřina.

Zámek je pravidelně otevřený od července. Jeho majitel a kastelán Miloš Dempír je s první sezónou na svém zámku spokojen: „Důležité je, že na zámek si našli cestu návštěvníci, kterých dodnes byly tři tisíce. To pokládám za krásné číslo.“

Podařilo se mu dát dohromady novou zámeckou expozici. „Celé první patro je instalované a všechny prostory jsou podle dobových kronik zařízené tak, jak se tady žilo před sto lety, v době první republiky,“ vysvětlil majitel.

Do Poláku přijela s partou přátel až ze Sokolova paní Miroslava Vlachová, kromě zámku si nenechala ujít i další místa v okolí: „Udělali jsme si takovou obhlídku, byli jsme na rypadle, na rozhledně a odsud budeme pokračovat dát,“ popsala plán výletu.

Zámek Poláky se uzavře návštěvníkům na konci října. Otevřeno ale ještě bude mít dva dny v prosinci.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat