Podzim patří Pegasovi a třem jasným planetám: Procházka říjnovou oblohou

3. říjen 2021

Na říjnové obloze jasně svítí nejen hvězdy, ale také planety –  především Venuše, Jupiter a Saturn. Chystá se i řada konjunkcí, do kterých se zapojí i Měsíc.

Podzim je, co do podmínek, ideálním obdobím k pozorování hvězdné oblohy. Dny se krátí, noci jsou delší, počasí v říjnu by mělo být ještě poměrně vlídné. Známým podzimním souhvězdím je Pegas se svým typickým čtvercem a jasnou hvězdou Markab – alfou Pegasa.

Noční oblohou pod křídly Pegasa

Pegasův čtverec

Pokud vám toto souhvězdí připomíná tvarem zvětšený Velký vůz, pak je to tím, že jej doplňují dvě hvězdy ze sousední Andromedy. Severovýchodní cíp Pegasa směřuje k Perseu a ke Cassiopei, kterou poznáme podle dvojitého W. Pegas má po pravé straně nenápadnou Ještěrku a Koníčka a pod sebou souhvězdí Ryb. Jasná hvězda Capella ve Vozkovi svítí nad severovýchodem, a ještě níž vpravo nad severem vidíme Velký vůz. Severozápadně je Herkules a na opačné straně nad východem souhvězdí Býka. Od východu přicházejí pozdě v noci také Plejády a Orion, které jsou už předzvěstí zimní oblohy.

Pokud se vám nechce tahat s sebou při toulkách mapu souhvězdí, skvělou pomůckou je aplikace v mobilu: třeba Night Sky nebo Sky Map, obojí v češtině. V anglické verzi je dobrý program Star Tracker, který ukazuje pozici planet v naší Sluneční soustavě.

Planeta Venuše a její dva galáni

Planeta Jupiter

Planety budou v říjnu na obloze viditelné téměř všechny, s výjimkou Marsu, který se ocitne v konjunkci se Sluncem a skryje se při západu v jeho záři. Merkur uvidíme v druhé polovině měsíce ráno nad východním obzorem, zatímco jasnou Venuši jako Večernici nad jihozápadem. V první polovině noci ji doprovodí dva galáni – neméně jasný Jupiter a o něco slabší soused Saturn, jehož prstence se jistě zalíbí nejen Venuši, ale i vám. V nepřevracejícím dalekohledu je můžete vidět jakoby shora. Uran a Neptun svítí po většinu noci, ale budou vyžadovat dalekohled, neboť pouhým okem je neuvidíme.

Měsíční dostaveníčka a fáze

Měsíční úplněk

Z úkazů můžeme v neděli 3. října vyhledat Měsíc, který doprovodí hvězda Regulus ze souhvězdí Lva. Přivstaňte si však na šestou hodinu ranní. 14. října nastane konjunkce Měsíce se Saturnem, neuvidíme ji však, protože k ní dojde dopoledne. Ale týž den večer a také o den později, tedy 15. října uvidíme na jihu až jihozápadě krásné seskupení Měsíce, Saturnu a Jupiteru. 27. října bychom mohli spatřit konjunkci Měsíce s hvězdou Pollux z Blíženců, ta ale nastane téměř souběžně s východem Měsíce, který začne nad obzorem stoupat ve 22 hodin.

Říjnovou Procházku oblohou zakončíme tradičně měsíčními fázemi. 6. října se Měsíc skryje v novu, 13. října bude v první čtvrti, 20. října doroste do úplňku a 28. října jej uvidíme v poslední čtvrti. Všechny uvedené časové údaje jsou ve středoevropském letním čase (SELČ). Poslední říjnovou neděli ve tři hodiny ráno si však hodinky posuneme o hodinu zpět, na klasický středoevropský čas (SEČ). Nezapomeňte! Přejeme vám hezký podzim a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Související