Podzemím terezínské pevnosti provede turisty nový audioprůvodce

19. duben 2023 13:13

Historici a průvodci po barokních pevnostech v Hradci Králové, Josefově, Vyšehradě a Terezíně připravili pro návštěvníky nového digitálního průvodce.

Čtyři pevnostní města chtějí upozornit na to, že nejen hrady a zámky v Česku mohou mít punc unikátu. Prostřednictvím aplikace SmartGuide se lidé z celého světa můžou podívat do terezínského podzemí.

Nový okruh ocení hlavně zahraniční návštěvníci pevnosti, kteří si tak budou moct poslechnout výklad v mateřském jazyce.

„Chodí k nám návštěvníci, které vysloveně zajímá ta pevnost z 18. století. Padají otázky, jestli ta pevnost byla někdy dobita, jestli je kopaná zespoda nebo jestli se to stavělo svrchu,“ vysvětluje průvodkyně Jana Hrubá.

Pevnost a její podzemí ročně navštíví na 30 000 návštěvníků z celého světa. To bývá pro samotné průvodce kolikrát překladatelský oříšek. „Stává se nám, že na tu jednu prohlídku přijde Němec, Angličan, Francouz, Španěl a Ital. A ne vždy se to podaří spojit do jednoho jazyka, že by t anglická prohlídka mohla být,“ vysvětluje historik a průvodce Jiří Hofman.

V českých barokních pevnostech čekají na návštěvníky digitální okruhy

Zdejší průvodci a historici se proto rozhodli vytvořit nový digitální návštěvnický okruh, a to přímo tajemným terezínským podzemím.

Digitální průvodce terezínským podzemím

„Stáhne si tu aplikaci do vlastního zařízení, a když pak přijde do dělostřelecké kasematy, bude tam ikonka s malým kanónkem. Klikne si na kanón a spustí se mu tam povídání i s obrázky – třeba ve svahilštině,“ popisuje Hofman.

Kromě novinky mezi zdejšími bedekry se v Terezíně letos rozhodli spojit své síly s dalšími českými pevnostními městy. „Proto to máme propojené jak tou tištěnou reklamou, tak i přes toho SmartGuida, a současně je to všechno zastřešeno nálepkou FORTE CULTURA – to je mezinárodní organizace propagující cestovní ruch na pevnostech všude po Evropě,“ dodává Hofman.

Unikátní okruhy vedou po všech čtyřech barokních bastionových pevnostech. A historici chtějí průvodce spustit letos v červnu.

Spustit audio

Související