Podzemí na Litoměřickém Mírovém náměstí zkoumali geofyzikové. Město tam chce vybudovat podzemní kontejnery

7. prosinec 2022 13:33

Litoměřice chtějí příští rok na Mírovém náměstí postavit další podzemní kontejnery. V historickém centru města by ale mohly být neoznačené inženýrské sítě nebo sklepení. V rámci geotermálního projektu si proto radnice nechává zpracovat geofyzikální průzkum.

Podzemí náměstí zkoumali 6. prosince vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výsledky budou mít začátkem roku.

„Tady vidíte nějaký odraz, pravděpodobně začátek elektrického kabelu. Tady je zas asi nějaká klenba nebo zeď – lépe to samozřejmě uvidíme až po zpracování,“ ukazuje první výsledky skenování podzemí georadarem Martin Alexa z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Kromě tohoto přístroje využívají vědci k průzkumu historického centra Litoměřic i další metody jako je například gravimetrie. Ta využívá přitažlivosti Země.

„Ta nejvyšší rychlost toho tíhového zrychlení, které měříme, odpovídá zhruba změně výšky o tři milimetry,“ přibližuje vedoucí průzkumu Jan Valenta.

Geofyzikální průzkum vědci ale nedělají náhodou – na Mírovém náměstí chce totiž město podle vedoucího odboru životního prostředí Pavla Gryndlera vybudovat podzemní kontejnery. Výsledky výzkumu by měly být známé už začátkem příštího roku. Poté by mohla začít příprava i samotná stavba pětikubíkových podzemních popelnic.

„Když to všechno dopadne dobře, tak by v těchto místech byly umístěny čtyři podzemní kontejnery – na papír, sklo, plasty a kov,“ dodává Gryndler.

Náklady na vybudování jednoho kontejnerového stání jsou přes milion korun, 70 procent z nákladů pokryje dotace Ústeckého kraje.

Spustit audio

Související