Podnikatelé v Chomutově mohou začít žádat o finanční příspěvek na nájem za měsíce nouzového stavu

1. červenec 2020 14:46

Podnikatelé v Chomutově mohou od 1. července znovu žádat o příspěvek na nájem svých provozoven. Město v době nouzového stavu odpustilo nájemné podnikatelům ve svých budovách. A zároveň vyčlenilo 10 milionů korun na příspěvky těm, kdo jsou v nájmu u třetích osob.

Z tohoto programu ale podnikatelé vyčerpali jen zhruba 6 milionů korun. Radnice proto zahájila druhé kolo přijímání žádostí. Podávat je mohou ti, kteří peníze v prvním kole nezískali.

„Otevřela jsem začátkem února, měla jsem otevřeno měsíc a půl a přišla korona, a musela jsem zavřít,“ říká Lucie Šulcová, která si otevřela v komerčních prostorách centru Chomutova pánské holičství a kadeřnictví.

Coby začínající podnikatelka řešila zrušené objednávky, hrazení nájmu a přerušení chodu nově otevřené provozovny. Informace o prvním kole příspěvků města na nájmy u třetích osob proto vůbec nezaznamenala.

Majitel budovy Lucii odpustil jeden nájem, další dva ale musela zaplatit. Věří proto, že příspěvek od města získá. „Jeden měsíc mi byl odpuštěn nájem, za to mtaky moc děkuji, to jen tak někdo neudělá. Tady se každá koruna navíc hodí,“ konstatuje.

Druhé kolo nabízí podporu pro širší okruh žadatelů

Důvody, proč Chomutov vyhlásil druhé kolo programu COVID RESTART, vysvětluje náměstek primátora David Dinda z hnutí Nový Sever: „Řada těch žádostí, které přicházely, se nevešla do toho původního vymezení okruhu žadatelů. Navíc zastupitelstvo schválilo, že lze použít až 10 milionů korun a nějaké prostředky tam zůstaly.“

Výše příspěvku se počítá podle rozlohy provozovny. Na jeden metr čtvereční město přispívá 100 korun. Maximální výše příspěvku je 20 tisíc korun.

V prvním kole pravidla nedovolila žádat některým subjektům, to se teď mění.

„Z těch, kteří nemohli, se to týká hlavně provozovatelům dětských skupin – těch žádostí bylo poměrně hodně a my se rozhodli, že by asi bylo vhodné jim vyhovět,“ vysvětluje Dinda.

Zájemci mohou žádat o příspěvek do 31. července. Město rozdělí jeden 1,8 milionu korun. Žádné další podpůrné programy pro podnikatele v souvislosti s koronavirem už město vyhlašovat nebude.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související